Linkuri accesibilitate

3 scenarii - 3 compromisuri


Între comentariile româneşti despre scrutinul moldovean, un articol semnat de Mircea Cărtărescu

Trei scenarii gaseste Romania libera pentru Republica Moldova, dupa alegerile de miercuri. Toate ar reprezenta, intr-un fel sau altul, o formula de compromis, adica ceea ce se potriveste actualului moment geopolitic, de “incalzire a relatiilor dintre Rusia si Occident” – conform unei declaratii a lui Iulian Fota, consilierul de politica externa al presedintelui Romaniei, citat de ziarul amintit.

Prima iesire ar putea fi preluarea puterii de catre actuala opozitie. Vasile Ernu, scriitor, si Victor Chirila, director al Asociatiei de Politica Externa de la Chisinau, citati aici, nu exclud ca partidele de orientare democratica sa atraga de partea lor cateva voturi ale comunistilor. Al doilea scenariu ar fi Vladimir Voronin inca un an in fotoliul prezidential, timp in care popularitatea lui si a comunistilor s-ar eroda continuu. In sfarsit, varianta dorita atat de liderul democrat Marian Lupu cat si de Vladimir Voronin, este aceea a unui consens national, deci o larga coalitie, care sa-i includa si pe comunisti.

Ziarul publica si un lung interviu acordat agentiilor de presa din Romania de Marian Lupu. Politicianul isi reafirma hotararea de a nu colabora cu comunistii, dar pledeaza pentru ideea de larg consens national. “Este timpul sa ne debarasam de toate fobiile pe care le avem – si de cele antirusesti, si cele antiromanesti” – mai spune liderul democrat, citat de cotidianul Romania libera.

Rezultatul alegerilor din Moldova reprezinta pentru Horia Ghibutiu, de la Evenimentul zilei, achitarea notei de plata pentru Aprilie Negru, de catre comunisti. Mircea Cartarescu, care semneaza astazi editorialul acestui cotidian, e mai putin entuziast. Nu intelege cum de aproape jumatate dintre moldoveni si-au dat in continuare votul celor care i-au nenorocit, respectiv comunistilor. Nu intelege, dar nu se mira, de vreme ce „intelectuali tineri de pe la noi au ajuns cu atât mai la modă cu cât se declară mai de stânga, marxişti şi maoişti de-a dreptul, fără să se sfiască de faptul că pângăresc astfel memoria a zeci de milioane de oameni cu vieţile distruse de comunism”. Cartarescu se teme un pic de fragila experienta politica a partidelor de orientare democratica din Moldova, dar crede ca ele ar trebui sa se uneasca in jurul tanarului liberal Dorin Chirtoaca.

In sfarsit, in Cotidianul, Cristian Todorescu rezuma rezultatul scrutinului in titlul Basarabia nu-si merita copiii.
XS
SM
MD
LG