Linkuri accesibilitate

AIE-PCRM: vor începe negocierile săptămîna aceasta?


PCRM: Președintele „să nu fie un ostatec politic al unei formaţiuni politice şi să promoveze numai interesele acestui partid, iată care este logica noastră.”

Vor începe sau nu în aceasta saptămîna negocierile intre liderii partidului comunist şi cei ai nou infiinţatei Aliantei pentru Integrare Europeana ? Aceasta pare sa fie intrebarea zilei la Chişinau. Cu alte cuvinte, se întrevede sau nu vreo şansă ca intre aceste doua forţe politice sa se netezească drumul către gasirea unei soluţii pentru avansarea unei candidaturi pentru funcţia de preşedinte al ţării care sa poata fi acceptata si votata si de partidul comunistilor si de majoritatea ne comunista din parlament ? Au fost avansate pina acum o serie intreaga de ipoteze dar ceea ce este sigur este ca fara convorbiri intre aceste doua forte politice nu are cum sa fie gasita solutia pentru a se obtine cele 61 de voturi care ar valida o candidatura pentru preşedintele Moldovei. Viorica Zaharia a căutat sa afle ceva mai multe.

Deocamdată nu se cunoaşte când Alianţa pentru Integrare Europeană, formată din patru partide liberale ce deţin majoritatea în viitorul Parlament va începe discuţiile cu Partidul Comuniştilor referitoare la candidatura viitorului şef al statului. Comuniştii spun, de exemplu, prin gura deputatului Vladimir Ţurcan, că dialogul ar putea începe chiar săptămâna aceasta, înainte ca noul Parlament să se se fi întrunit „Cred că toate lucrurile acestea trebuie pornite până la prima şedinţă”.

Vladimir Filat, unul din liderii Alianţei, crede că discuţiile ar urma să demareze după ce Legislativul nou îşi va ţine prima şedinţă: „Ceea ce ţine de negocieri, e prea mult spus negocieri, dar dialogul despre care tot am vorbit urmează să înceapă o dată ce urmează să înceapă lucrările în viitorul Parlament. ” Vladimir Filat spune că Alianţa optează pentru o cât mai grabnică deschidere a lucrărilor Parlamentului ca să poată fi creat Guvernul cât mai curând.

Vladimir Ţurcan, crede însă că prima şedinţă se va ţine săptămâna viitoare, deoarece, spune el, până atunci Comisia Electorală Centrală trebuie să reuşească să înmâneze mandatele noilor deputaţi şi să remită Parlamentului hotărârea respectivă, iar preşedintele în exerciţiu Vladimir Voronin – să reuşească să emită decretul despre convocarea primei şedinţe a Parlamentului. Vladimir Ţurcan mai adaugă că comuniştii rămân pe poziţia că vor vota un preşedinte numit ”apolitic”, propus de partidele liberale, care deţin majoritatea în noul parlament: „Să nu fie un ostatec politic al unei formaţiuni politice şi să promoveze numai interesele acestui partid, iată care este logica noastră.” Întrebat însă dacă PCRM va vota pentru un candidat provenit din vreun partid, dar care va renunţa la calitatea de membru de dragul funcţiei de preşedinte, Vladimir Ţurcan a spus că totul depinde de ce candidaturi vor fi propuse.

Între timp, cele patru partide care formează Alianţa pentru Integrare Europeană - PLDM, PL, AMN şi PD, mai discută asupra structurii noului Guvern şi numărului de ministere. Vladimir Filat: „Noi am primit punctul de vedere al experţilor din partea partidelor, urmează să discutăm şi să luăm decizii la nivel politic deja. ”

Curtea Constituţională a remis astăzi Comisiei Electorale Centrale avizul şi hotărârea cu privire la validarea alegerilor din 29 iulie – acte ce permit CEC-ului să înmâneze legitimaţiile de deputat. Cel mai probabil, legitimaţiile vor fi înmânate vineri, 21 august, ne-a spus vicepreşedintele CEC, Renata Lapti. Potrivit Constituţiei, data limită până la care trebuie să se întrunească noul Parlament este 29 august, când se împlinesc 30 de zile de la alegeri.
XS
SM
MD
LG