Linkuri accesibilitate

Tinerii, sărăcia, insuficiența locurilor de muncă și șomajul în R. Moldova


Ana Popa
Ana Popa

Interviu cu Ana Popa de la „Expert-Group”

O cercetare lansată recent de PNUD-Moldova şi intitulată „Şomajul tinerilor şi sărăcia în R. Moldova: situaţia actuală şi răspunsuri posibile” sugerează că o ieşire din situaţie ar fi o politică naţională axată pe instruirea tinerilor după vocaţie. Ce ar însemna acest lucru la modul practic, ce modele de reducere a şomajului ar putea prelua Moldova şi din experienţa căror ţări – acestea întrebări şi nu doar i le vom adresa analistului economic, Ana Popa, de la „Expert-Group”.

Elena Cioina: D-na Popa, este doar criza economica de vina pentru amploarea tot mai pronuntata a acestui fenomen in Republica Moldova?

Ana Popa: La momentul actual cresterea somajului in Republica Moldova este cauzata intr-adevar de criza economica, deoarece pana in 2009 somajul in Republica Moldova a avut un nivel destul de jos in comparatie cu alte tari, insa de la inceputul acestui an noi vedem o crestere a acestuia datorata atat reintoarcerii emigrantilor – spre exemplu in trimestrul I al anului 2009 din Republica Moldova au plecat peste hotare in cautarea unui loc de munca cu aproximativ 13 la suta mai putin persoane decat in trimestrul I al anului 2008, ceea ce respectiv s-a rasfrant asupra numarului somerilor, care sunt deobicei barbati in cautarea unui loc de munca. De asemenea, am observat in cadrul unor sondaje efectuate pentru unele proiecte ca astazi si unele persoane care inainte erau persoane inactive si se bazau pe remitentele trimise de catre alti membri ai familiei deja au inceput sa-si caute locuri de munca. Dar aceasta este o problema care a fost creata pe parcursul mai multor ani din cauza lipsei locurilor de munca si insuficientei crearii noilor locuri de munca in Republica Moldova, care la moment a fost agravata.

Valeriu Cater: D-na Popa, in contextul celor pe care le spuneati adineaori, vreu sa va intreb, este numarul somerilor din statistici cel real?

Ana Popa: Dvs ati mentionat la inceputul emsiunii despre numarul somerilor inregistrati la Agentia Nationala a Fortei de Munca, care da, tot este in crestere, dar eu am mentionat inca datele Biroului Nationan de Statistica.

Valeriu Cater: Deci nu doar cei care primesc o indemnizatie de somaj?

Ana Popa: Da, nu doar cei care primesc un ajutor de somaj, dar si cei care sunt in cautarea unui loc de munca, nu au lucrat pe parcursul ultimelor patru saptamani si sunt gata sa inceapa lucrul intr-o perioada de patru saptamani.

Elena Cioina: D-na Popa, dar exista acum locuri de munca pe piata, chiar si prost platite, sau si astea au fost ocupate?

Ana Popa: La momentul actual numarul locurilor de munca cred ca este foarte mic, iarasi din cauza crizei economice. Observam o tendinta ca pana la momentul actual, sau companiile, desi au disponibilizat forta de munca, dar nu au facut-o in proportii mari. Pentru ca acestea au preferat sa reduca salariile sau sa reduca numarul orelor de munca, ceea ce a pastrat inca la un nivel acceptabil numarul populatiei apte de munca care a fost disponibilizata.

Elena Cioina: Asta inseamna ca ne putem astepta la disponibilizari in masa in urmatoarele luni?

Valeriu Cater: La si mai rau adica?

Ana Popa: Nu aș putea zice la disponibilizari in masa, pentru ca legislatia Republicii Moldova este destul de restrictiva, dar totusi am putea sa ne asteptam la disponibilizari pentru ca pana la momentul actual mai mult s-a axat pe reducerea salariilor, daca a fost acestea, si pe concedii fortate. Sau pe, dupa cum am zis, reducerea orelor de lucru, in asa fel incat nu am vazut o disponibilizare in masa. Desi numarul populatiei ocupate a scazut. Aceasta a ascazut atat pe baza reducerii numarului de salariati – aceasta mai putin – dar si a reducerii populatiei ocupate in agricultura, in ispodariile proprii ale persoanelor.

Valeriu Cater: Sa speram ca nu se va intampla asta, pentru ca de exemplu ieri intr-un buletin de stiri la o televiziune am auzit ca intreprinderea Carmez are de gand sa faca noi angajari si ridica salariile angajatilor. Dar, ceea ce vroiam sa va intreb de fapt este: exista solutii care ar putea imbunatati situatia pe moment?

Ana Popa: Este foarte greu de gasit solutii anume in momentele de criza. Pentru ca solutii pentru somerii care sunt acum sunt putine, din cauza ca si veniturile bugetare sunt putine si in acelasi timp creste numarul somerilor, aceasta insemnand ca o eventuala majorare a indemnizatiei pentru somaj ar aduce cheltuieli mari pentru buget pe care bugetul nu este gata sa le suporte acum. Solutiile sunt cele clasice, adica crearea unui climat favorabil de afaceri, pentru a incuraja intreprinderile sa angajeze sau sa pastreze locurile de munca existente. Eliminarea oricaror bariere in procesul desfasurarii afacerii – aceasta este o conditie necesara pentru pastrarea unui nivel mai inalt sau cresterea nivelului de ocupare.

Elena Cioina: Asta poate fi si o solutie pe termen lung? Sau ce solutii ar putea prelua, de exemplu, autoritatile moldovene din experienta altor tari care se confrunta cu somajul?

Ana Popa: O alta solutie care ar avea efect pe termen scurt ar fi desigur usurarea procedurilor de angajare a moldovenilor peste hotare, dar aceasta nu va solutiona problema cresterii ratei de ocupare in Moldova, ci mai degraba problema somajului pe termen mediu, cand isi vor reveni tarile europene din criza. Dar, iarasi zic, aceasta nu este o solutie pe termen lung si doar o solutie pentru reducerea ratei somajului. Restul solutiilor sunt acele pe termen mediu care ar trebui insa implementate, anume climatul de afaceri si unele modificari sau reforme in sistemul de invatamant, atat vocational, cat si in sistemul de invatamant superior, care sunt foarte importante si care uneori vdem ca sunt un impediment pentru angajarea in campul muncii a tinerilor, dupa cum s-a vorbit si la inceput de emisiune.

Valeriu Cater: D-na Popa, asta-i teorie. Dar la modul practic, ce se poate face pe termen nu numaidecat scurt – pe termen mediu si lung? Pentru ca de foarte dese ori auzim de la autoritati, de exemplu, despre proiecte de infrastructura majore cum ar fi constructia de drumuri si care ar putea intr-un fel sau altul rezolva problema. Ce alte solutii ar mai exista? Sau asta ar fi singura?

Ana Popa: Proiectele de infrastructura, cum a aratat experienta altor tari, intr-adevar au contribuit la angajari chiar in perioada de criza, angajari a populatiei, insa aici iarasi depinde ce vom avea. Daca vom avea aceste credite pentru investitiile in infrastructura, atunci am putea vorbi despre aceasta. Dar la momentul cand inca nu am contractat creditele, nu putem zice ca aceasta vom face, desi este si aceasta o solutie in cazul cand diponibilitatii de bani – investitiile in infrastructura care au un efect pozitiv atat pe termen scurt asupra ocuparii fortei de munca si, respectiv asupra consumului.

Valeriu Cater: Adica totul depinde in final de performanta generala a viitorei guvernari si nu doar de eforturile pe care le va depune strict in domeniul ocuparii fortei de munca.
XS
SM
MD
LG