Linkuri accesibilitate

Un poliţist neştiutor şi nepăsător


Am văzut, la un post de televiziune, un reportaj care m-a pus pe gînduri. Două maşini se ciocniseră uşor pe o stradă din centrul Chişinăului. Reporterului i s-a părut că una din aceste maşini era a Serviciului Pază al Preşedinţiei. Pentru a se încredinţa că nu greşeşte, reporterul s-a apropiat de locul accidentului. Însă numărul de înmatriculare al maşinii cu pricina dispăruse între timp. Apoi a plecat şi maşina căreia în mod miraculos i se evaporase numărul de înmatriculare.

Nedumerit, reporterul îl întreabă pe un poliţist care era la faţa locului: “De ce a plecat maşina aia fără număr de înmatriculare?” Răspunsul poliţistului a fost: “Nu cunosc… nu cunosc…” Adică poliţistul nu ştie sau nu înţelege de ce acea maşină a părăsit locul accidentului fără număr de înmatriculare. Nu ştie şi gata.

Mărturisesc că am rămas tablou. Bine, mi-am zis, să admitem că omul cu baston habar nu are de ce maşina aceea circulă prin oraş fără număr de înmatriculare. Dar de ce el admite aşa ceva? De ce pe el nu-l interesează asta? Mi s-a părut de-a dreptul bizară indolenţa acelui poliţist. Păi, poate putem şi noi circula pe şoselele patriei cu vehiculele neînmatriculate? Sau s-o fi schimbat poate regulile de circulaţie? Oare ce s-ar întîmpla dacă, după un accident uşor, m-aş porni eu prin oraş fără număr de înamtriculare? Ar fi poliţiştii la fel de nepăsători şi de neştiutori?
XS
SM
MD
LG