Linkuri accesibilitate

18 ani de speranțe și năzuințe


Chișinău 27 august 2009
Chișinău 27 august 2009

Opiniile unor lideri ai partidelor parlamentare

De ziua independentei R. Moldova, Vitalie Enache a incercat sa afle parerile deputatilor din diferite partide parlamentare, despre asteptarile pe care le-au avut la 27 august 1991 si daca acestea au fost indreptatite.

Victor Stepaniuc
Unul din liderii Partidului Comunistilor, Victor Stepaniuc, considera ca cea mai mare realizare a Republicii Moldova de la declararea independentei incoace este consolidarea propriei statalitati. Totodata, el sustine ca esecurile Moldovei ar tine mai mult de perioada inceputului anilor 90 ai secolului trecut: „Toate fenomenele social-economice, inclusiv si cele distructive ne-au afectat. Probabil ca dupa 1991 nu am avut noroc de cele mai bune reforme in viata sociala si economica. Probabil ca au fost si greseli. Extremismul agresiv care a fost promovat de unele forte politice. Dar dupa proclamarea Constitutiei lucrurile au inceput cel putin la nivel politic sa se aseze. Aceasta guvernare care a existat in ultimii ani si-a adus aportul in consolidarea statului, in fixarea acelor prioritati in viata sociala, economica si politica care ii permite RM sa fie un stat in perspectiva.”



Mihai Ghimpu
Presedintele PL, Mihai Ghimpu spune la randul sau ca la 1991, R. Moldova era un stat tanar, iar clasa politica si societatea civila - insuficient pregatite pentru a pasi rapid pe calea reformelor democratice: „E greu sa te gandesti astazi cat de frumos a fost atunci si cat de trist este astazi. Deseori am gresit. Prima mare greseala a noastra a fost ca noi, frontistii de atunci, am crezut ca comunistii rasufla acelasi aer ca si noi. Si greseala mare de atunci a fost ca noi am acceptat sa facem parte din aceeasi echipa. Mai mult decat atat, chiar i-am pus in fruntea miscarii si acesta ne-a fost sfarsitul, daca se poate de spus pe o perioada de 18 ani de zile. Eu sunt convins ca timpul care a trecut, greselile pe care le-am comis ne vor ajuta ca de azi inainte R. Moldova sa nu mai vina la putere nomenclaturisti, oameni care sunt departe si de ideologia comunista si de cea democratica. Constitutia garanteaza o viata decenta si avem o populatie saraca, plecata prin toata Europa, peste tot. Si cei care au condus si conduc traiesc bine, au devenit milionari. Dar anul acesta 2009 a demonstrat ca alegatorul nostru s-a desteptat.”




Deputatul PLDM, Calin Vieru, regreta ca in aproape doua decenii RM nu a reusit sa se integreze in comunitatea europeana, dar spera ca acest lucru e posibil in timpul apropiat: „Am visat la o deschidere a tarii catre o lume civilizata si intrarea acestui popor in marea cultura europeana. Din motiv ca am fost coplesiti de acest val care mai mult era emotiv, din acest motiv n-am putut noi sa izbutim sa ajungem la puncul pe care ni l-am dorit. Plusul e ca acest punct se afla la o rascruce de drumuri. Astazi noi foarte bine stim unde trebuie sa mergem, necatand la faptul ca iarasi o incepem de la inceput si foarte mult ne pare rau si ne doare de timpul irosit si pierdut”.
Călin Vieru


Oleg Serebrean
Deputatul PD, Oleg Serebrean spune ca asteptarile pe care le-a avut societatea in 1991 nu s-au adeverit, dar se arata increzator ca R. Moldova are toate sansele in actuala conjunctura politica sa realizeze reforme democratice pentru edificarea unui stat european: „Acum 18 ani aspiratiile de libertate a poporului R. Moldova, nazuinta sa spre autoafirmare, spre constituirea unui stat european, democratic, au fost inselate. Timp de doua decenii de framantari, de cautari, rataciri si de tradari, R. Moldova ajunge sa fie cea mai saraca tara din Europa, o dictatura in devenire, un declin demografic nemaiauzit si o stare de disperare si incertitudine care a cuprins intreaga societate. Cred totusi ca alegerile care au avut loc la 29 iulie, vin ca o raza de speranta in acest ocean de disperare care a acoperit R. Moldova. Cred ca societatea R. Moldova e in asteptare si cred ca aceste asteptari nu pot fi tradate. Miine e o zi importanta, simbolic poate, ca dupa ziua independentei R. Moldova va fi o prima sedinta a unui parlament in care democratii au o majoritate si cred ca aceasta majotitate democratica are datoria sa readuca increderea in viitorul RM, sa corecteze acele devieri care s-au produs in cele doua decenii de rataciri.”

Nici deputatul AMN, Leonid Bujor nu se arata multumit de realizarile de care a avut parte societatea din R. Moldova in anii de independenta: „Am visat foarte mult si foarte frumos. Ce s-a realizat? Suntem si noi parte a structurilor internationale, europene. Am izbutit ca cetatenii R. Moldova sa obtina mai multe drepturi politice dupa ce ne-am rupt de fosta URSS, fostul imperiu sovietic. In acelasi timp, cu parere de rau si in special in ultimii 8 ani noi am batut pasul pe loc si am devenit cea mai saraca sara din Europa, am devenit statul cu cele mai multe condamnari la CEDO. Urmare a alegerilor din 29 iulie curent, sper foarte mult si chiar sunt convins ca lucrurile se vor schimba spre bine si tara noastra va reveni la normalitate. Pentru prima data de la 2000 incoace, cetatenii sarbatoresc ziua independentei intr-o alta atmosfera, cu mai multe sperante ca noua guvernare democratica va readuce tara noastra pe fagasul normalitatii.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG