Linkuri accesibilitate

In sesiune inaugurală legislativul l-a ales pe Mihai Ghimpu ca președinte al Parlamentului


Impresii în direct de la corespondenții Europei Libere

Cum s-a derulat aceasta sedinta, perfect legitima după părerea Aliantei pentru Integrare Europeana si deloc legitimă după parerea comunistilor, fortati astazi sa accepte ipostaza de opozitie. Despre asta ne vor relata corespondenții nostri, Radu Benea și Valeriu Cațer, care se afla in Palatul Republicii, unde se mai desfasoara la aceasta ora sesiunea inaugurala a legislativului. Radu ce impresie ti-a lasat sedinta de azi?

Radu Benea: Inainte sa spun ce impresie mi-a lasat sedinta de astazi as avea o precizare – in urma cu citeva minute sedinta s-a incheiat. Liderii Aliantei pentru Integrare Europeana urmeaza sa sustina un briefing pentru presa si sa ciocneasca o cupa de sampanie. Noul presedinte al parlamentului a invitat sa participe la marcarea evenimentului pe toti acei care erau in sala, inclusiv corpul diplomatic, citiva judecatori de la Curtea Constitutionala, reprezentanti ai mass-media si echipa tehnica a parlamentului. Dar sa raspund la intrebare: atmosfera a fost tensionata la inceputul sedintei, pina cind a fost reluata in lipsa comunistilor, e adevarat. Dar iata ca s-a incheiat intr-un mod festiv. Deputatii AIE se simt intr-un fel stapini pe situatie si decisi sa duca la bun sfirsit schimbarea, actul de astazi, alegerea presedintelui parlamentului fiind calificat drept primul pas pentru venirea la guvernare a Aliantei pentru Integrare Europeana.

Vasile Botnaru: Valeriu Cater, dumitale ce impresie ti-a lasat sedinta? Chiar se lasa comunistii batuti ?

Valeriu Cater: Nu, eu nu am avut aceasta impresie, desi modul in care au procedat mie mi se pare ca seamana mai mult cu un act de disperare decit cu un act calculat din timp. Dar felul in care au reactionat imediat dupa ce au iesit din sala putinii lideri care accepta sa vorbeasca cu presa, e vorba de Mark Tkaciuk si Vladmir Țurcanu, mi-a dat senzatia ca ei se vor crampona de putere si vor lupta pina la capat incercind sa zadarniceasca cit mai mult posibil instalarea unui nou guvern.

Vasile Botnaru: Bine dar miza lor care poate sa fie ? Sa smulga intr-adevar niste voturi de la oponenti ? Pentru ca daca ei reusesc sa rastoarne doar sedinta, raportul va ramine acelasi – 48 la 53.

Valeriu Cater: Probabil aceasta este miza, desi, la fel ca si tine, nu-mi dau seama cum mai pot reusi pe aceasta directie avind in vedere unitatea de care au dat dovada toate cele patru partide din AIE. La fel si optimismul pe care l-au manifestat toti membrii coalitiei la finalul sedintei, dovada fiind si aceasta cupa de sampanie.

Vasile Botnaru: Radule, dar dupa aceasta confruntare oare mai exista sanse sa se gaseasca voturi suficiente pentru a fi ales seful de stat ?

Radu Benea: Eu as veni mai intii cu o precizare. Din discursurile liderilor aliantei prezentate in cadrul sedintei se poate intelege ca ei vor reusi sa numeasca guvernul. Iar domnul Mihai Ghimpu a spus ca din acest moment, din momentul alegerii sale in functia de presedinte al parlamentului, inceteaza interimatul functiei de sef de stat pe care o detine Vladimir Voronin. Evident ca riscul unor alegeri anticipate inca nu este inlaturat definitiv, dar AIE sugereaza ca are pregatite scenarii de depasire a acestei situatii. Ramine de vazut ce forma legala vor gasi pentru depasirea acestei situatii.
XS
SM
MD
LG