Linkuri accesibilitate

Mihai Ghimpu a fost ales președintele Parlamentului


Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu

În ciuda absenței comuniștilor, sesiunea de inaugurare a legislativului s-a desfășurat normal

La prima şedinţă a legislativului ales pe 29 iulie, preşedinte a Parlamentului a devenit liderul liberal Mihai Ghimpu, ales cu cele 53 de voturi ale noii majorităţi, formată de partidele Alianţei pentru Integrarea Europeană. Votul a avut loc în ciuda celor 48 de deputaţi comunişti, care au cerut o amânare şi au părăsit şedinţa, considerând-o nelegitimă. Relatează Radu Benea:

Comuniştii, în persoana decanului de vărstă Ivan Calin, care a condus prima parte a şedinţei, au cerut să participe la împărţirea celor 3 funcţii principale în stat – cea de preşedinte al republicii, preşedinte al parlamentului şi funcţia de prim-ministru. Pentru aceasta, comuniştii au cerut o pauză de 10 zile, timp în care să fie constituite şi fracţiunile parlamentare.

Ivan Calin
: „Dar e nevoie de stabilirea primelor 3 funcţii de conducere ale statului. Şi aici formaţiunile politice trebuie să găsească limbă comună. Eu vreau să cred în faptul că conducătorii partidelor care au intrat în Parlament sunt persoane cu destulă experienţă de viaţă şi profesională, dispun de alte capacităţi necesare pentru a-şi exercita funcţiile, reieşind din doleanţele şi voinţa alegătorilor”.

După acest anunţ, comunistul Ivan Calin a încercat să încheie şedinţa, dar acest lucru a trezit protestul deputaţilor din coaliţia majoritară, care au insistat că sunt gata deja să anunţe formarea fracţiunilor. Deputaţii din Alianţă nu şi-au putut pronunţa protestele la microfon, pentru că Ivan Calin a cerut ca acestea să fie deconectate. În cele din urmă, preşedintele comunist al şedinţei a fost nevoit să cedeze presiunilor, pentru că tot el a promis la începutul şedinţei că deputaţii vor putea înainta propuneri după constituirea legală a Parlamentului.

Liderii celor 4 formaţiuni din AIE au anunţat, rînd pe rînd, de la tribuna centrală a parlamentului formarea fracţiunilor, proces care iarăşi nu s-a petrecut fără incidente. În momentul în care liderul PLDM, Vlad Filat făcea un apel către comunişti să nu încerce să blocheze activitatea parlamentului şi să se conformeze rezultatelor alegerilor, de la locul său din sală liderul comunist, preşedintele Vladimir Voronin l-a întrerupt tăios cu o replică injurioasă, care suna mai mult ca o ameninţare.

Fracţiunile au fost formate, iar preşedintele şedinţei Ivan Calin a anunţat o pauză în activitatea Parlamentului pînă pe 4 septembrie, după care deputaţii comunişti au părăsit sala de şedinţe.

Dar şedinţa a continuat, chiar dacă pesonalul tehnic a ezitat un timp să reconecteze microfoanele din sală. Şedinţa a continuat pentru că a existat cvorumul, adică o majoritate parlamentară, aşa au explicat deputaţii din AIE, care l-au împuternicit pe deputatul liberal Ion Hadîrcă, cel mai în vîrstă parlamentar din cei rămaşi, să continuie şedinţa.

Au urmat alte proceduri formale: constituirea majorităţii parlamentare în număr de 53 de deputaţi ai AIE şi formarea comisiei pentru alegerea prin vot secret a preşedintelui Parlamentului. Candidatura solidară a Alianţei a fost cea a preşedintelui Partidului Liberal Mihai Ghimpu, care a şi fost ales cu unanimitate de voturi. Primul care l-a felicitat pe Mihai Ghimpu, chiar înainte ca acesta să urce în prezidium, a fost liderul PD şi fostul speaker al Legislativului, Marian Lupu.

Vădit emoţionat, Mihai Ghimpu a declarat că timpul schimbărilor a venit, pentru că acolo unde nu mai este dictatură, este libertate şi democraţie. „Nu am alte gînduri decît să construim un stat de drept şi democratic. Un stat unde fiecare cetăţean să fie mîndru de faptul că este cetăţean al Republicii Moldova, indiferent de naţionalitate şi fiecare cetăţean să ajungă să trăiască bine. Fiindcă într-un stat de drept şi democratic nu poate exista o viaţă rea, aşa cum o trăiesc astăzi cetăţenii”.

După încheierea şedinţei a urmat şi momentul festiv pe care cei prezenţi în sală – deputaţi, judecători ai Curţii constituţionale, reprezentanţi ai corpului diplomatic străin, jurnalişti şi chiar reprezentanţi ai personalului tehnic l-au marcat prin ciocnirea cupelor de şampanie. La plecare, de noul preşedinte al Parlamentului, Mihai Ghimpu s-au apropiat reprezentanţi ai serviciului Paza de Stat, care i-au spus că din acel moment se află la ordinele sale. Următoarea şedinţă a Parlamentului a fost anunţată pentru data de 2 septembrie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG