Linkuri accesibilitate

Republica Moldova intră pe făgașul normalității


Mihai Ghimpu și Dorin Chirtoacă la ședința inaugurală a Parlamentului
Mihai Ghimpu și Dorin Chirtoacă la ședința inaugurală a Parlamentului

Opinii ale experților pe marginea sesiunii parlamentare de la Chișinău

Unii comentatori politici moldoveni spun că Alianţa pentru Integrare Europeană a dovedit pentru prima dată în practică astăzi că poate funcţiona eficace şi cu hotărâre, spulberînd multe îndoieli. Dar alţii atrag atenţia că lupta politică între alianţă şi comunişti încă nu s-a încheiat, iar victoria încă nu a fost tranşată: Valeria Viţu a cules câteva opinii:

Nicolae Negru
Analistul politic Nicolae Negru susţine că o dată cu prima şedinţă a Parlamentului de astăzi, R. Moldova intra pe făgaşul normalităţii, chiar dacă Partidul Comuniştilor mai încearcă să tragă de timp. „Nu e clar de ce vrea să facă acest lucru. Probabil vrea să declanşeze alegeri anticipate. De ce a cerut ea această pauză atât de lungă? Iarăşi nu vrea să recunoască Alianţa pentru Integrare Europeană care s-a constituit. Este o realitate, de ce o ignoră atât de sfidător - e iarăşi de neînţeles. Partidul Comuniştilor trebuie să înceteze să facă aceste jocuri neîneţelese, că sunt jocuri.Las să nu pună pieidici acestui transfer de putere pentru că asta a vrut electoratul. ”

Vsevolod Ciornei
Chiar dacă a fost ales preşedintele Parlamentului, confruntarea dintre Partidul Comuniştilor şi Alianţa pentru Integrare Europeană continuă, e de părere publicistul Vsevolod Ciornei de la “Moldova Suverană”. Întrebat dacă acţiunile de astăzi ale noii majorităţi parlamentare pot fi calificate ca un prim pas în preluarea puterii în R. Moldova, Vsevolod Ceornei a spus: „Un pas poate a şi fost făcut dar este o formulă leninistă mai veche, când se poate face un pas înainte şi 2 înapoi. Ştie toastă lumea că punctul vulnerabil sau punctul cheie în acest proces este alegerea şefului statului. Şi anume de această buturugă legislativă s-a împiedicat Parlamentul în aprilie şi acum ea a mai crescut. Atunci era nevoie de un singur vot dar acum e nevoie de opt voturi.”

Oleg Cristal
Totodată, comentatorul politic Oleg Cristal susţine că Alianţa pentru Integrare Europeană a dat dovadă astăzi de maturitate politică, ajungând să ia decizii sigure şi ferme. Oleg Cristal consideră că ar fi cel puţin două scenarii privind evoluţia situaţiei politice în R. Moldova: „Primul şi cel mai probabil că în 2010 ne aşteptă alegeri parlamentare anticipate, ne vor duce PCRM în cazul în care nu va vota candidatura Partidului Democrat la funcţia de şef al statului. O a doua cale posibilă de evoluare a situaţiei este că în PCRM se vor găsi cel puţin opt deputaţi care îşi vor da votul pentru Alianţa pentru Integrare Europeană la funcţia de şef al statului, evitând în acest fel posibile alegeri anticipate care ar fi nefaste pentru PCRM.”

Viorel Cibotaru
Viorel Cibotaru, director la Institul de Politici Publice e de părere că turnura pe care a luat-o prima şedinţă a Parlamentului era de aşteptat, mai puţin, însă manevra comuniştilor de a părăsi sala de şedinţe: „În mod neconstructiv au încercat să conducă prima şedinţă a Parlamentului şi eu cred că aceasta este o reflecţie a deciziilor luate de alianţă de a-l înainta pe domnul Ghimpu pentru a avea manevră pentru propunerile candidaturilor la preşedinte.” Bătălia cea mare, conchide Viorel Cibotaru, va avea loc în mai puţin de o lună când va fi ales şeful statului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG