Linkuri accesibilitate

22.09.99 - România: Traian Băsescu în Ucraina și chestiunea reluării navigației pe Dunăre


Traian Băsescu
Traian Băsescu
22 Septembrie 1999

Extras din emisiunea „Actualitatea românească” (moderator: Radu Călin Cristea)

Traian Băsescu în Ucraina

În Ucraina a avut loc o trilaterală a ministrilor transportului din România, Bulgaria si ţara gazdă. Cei trei au căutat soluţii pentru reluarea navigaţiei pe Dunăre. Minsitrul român al transportului, Traian Băsescu, a declarat, într-un interviu telefonic cu Europa Liberă, că „politizarea excesivă a problematicii Dunării a făcut ca România, Bulgaria şi Ucraina să sufere pierderi enorme în trasportul fluvial şi chiar pentru toate economiile lor”.

Cele trei ţări au decis să se adreseze Comisiei Dunării, din care fac şi ele parte, şi să ceară resursele financiare necesare pentru reluarea traficului (nota red. : întrerupt în urma bombardamentelor NATO împotriva Iugoslaviei )

Băsescu a criticat pasivitatea Comisiei Dunării care nu numai că nu a finanţat descongestionarea canalului navigabil dar nici nu a aplicat articolul 4 al conventiei, care obliga fiecare ţara riverană să garanteze navigaţia liberă pe Dunăre. În acest context, Romania, Bulgaria si Ucraina vor sa organizeze o intrevedere si cu ministerul iugoslav al transportului, înainte de convocarea unei reuniuni speciale a Convenţiei Dunării.
XS
SM
MD
LG