Linkuri accesibilitate

Dorin Chirtoacă rămîne primar şi renunţă la mandatul de deputat


Primăria Chişinău
Primăria Chişinău

Consilierul Eduard Muşuc părăseşte CMC pentru a fi parlamentar în fracţiunea PCRM

Astăzi este ultima zi a termenului de o lună de la validarea mandatelor, cînd deputaţii în noul Legislativ trebuie să decidă dacă devin parlamentari sau îşi păstrează funcţiile actuale. Cine va rămâne în Parlament şi cine va reveni la funcţiile deţinute anterior?

Pînă acum la mandatul de deputat a renunţat edilul capitalei Dorin Chirtoacă. El a fost cap de listă în alegerile din 5 aprilie şi la anticipatele din iulie pe lista Partidului Liberal. Dorin Chirtoacă ne-a declarat că a revenit la Primărie, după cum a promis şi înaintea alegerilor, ca să-şi ducă la capăt proiectele.

Primarul Dorin Chirtoacă
Dorin Chirtoacă: ”O parte din proiecte au fost şi încheiate, altele sunt în derulare, cum ar fi proiectul cu staţia de epurare şi fabrica de prelucrare a deşeurilor, reforma în transport şi reforma în sistemul de servicii comunale. Există aşa noţiune în relaţia cu oamenii <să faci ceea ce spui>”. Or eu tocmai de acest principiu m-am condus cînd am renunţat la mandatul de deputat. Am promis că mă voi ţine de cuvînt încă în alegerile locale din 2007 şi respectiv datoria mea este să mă ţin de cuvînt şi să-mi duc la bun sfărşit mandatul de primar general cu toate complicaţiile care au fost şi sunt. Iar după aceea locuitorii muncipiului şi ai republicii vor decide care să fie soarta mea politică de mai departe.”

Chirtoacă zice că va participa la şedinţele Parlamentului, până când Legislativul va lua act de decizia sa.

Eduard Musuc
Oponentul său din consiliul municipal, consilierul Eduard Muşuc, care a ajuns în Parlament pe lista PCRM, ne-a spus însă că a ales să fie parlamentar, după ce s-ar fi convins că: „ în CMC am epuizat la moment toate posibilităţile de a impune o altă optică de idei, o altă abordare. Ea este diferită de cea a administraţiei liberale şi cred că e cazul ca în acest context administraţia liberală în frunte cu primarul general să se mişte în acea direcţie în care consideră că e corectă, fără ca să conflictualizăm actul de administraţie la nivel local. Ca deputat în Parlament voi activa în cadrul fracţiunii, suntem în opoziţie şi vom monitoriza îndeaproape activitatea alianţei care s-a format. În plus, vom veni cu soluţii de alternativă atunci cînd nu vom accepta o propunere sau alta.”

Mai mulţi miniştri, care au ajuns în Parlament pe lista PCRM, au demisionat săptămîna trecută din funcţiile detinute, în favoarea fotoliului de deputat.Unul dintre fruntaşii comuniştilor, Vladimir Ţurcan, a precizat că niciun deputat comunist nu va renunţa la mandatul de ales al poporului.

Asemenea cereri nu au fost depuse pînă acum de parlamentari ai AMN, PD şi PLDM, am aflat de la preşedintele comisiei parlamentare juridice pentru numiri şi imunităţi, Ion Pleşca. El a precizat că deşi procedura de depunere a declaraţiilor se va încheia astăzi, la miezul nopţii, ar fi puţin probabil să apară alte cereri de renunţare la fotoliul din Parlament. Totuşi, notează el, la mandat ar putea renunţa ulterior deputaţii care se vor alege cu funcţii în noul Guvern: ”Noi vom examina, vom pregăti un proiect de hotărîre pentru şedinţa în plen a Parlamentului şi se va declara funcţia vacantă de deputat. Este imposibil să existe deputaţi care ar dori să renunţe la mandat şi să nu depună declaraţie.”

Asta în condiţiile în care legislaţia îi obligă pe deputaţi sa renunţe la mandat, dacă funcţia este incompatibilă cu cea de ales al poporului, cu excepţia activităţilor didactice şi de cercetare ştiinţifică. Mandatele vacante sunt atribuite supleanţilor, adică următoarelor persoane de pe listele electorale pe care au candidat în alegeri.
Previous Next

XS
SM
MD
LG