Linkuri accesibilitate

29.09.99 - Proiectul legii retrocedării terenurilor agricole şi forestiere, un compromis cu opoziţia.


29 septembrie 1999

Extras din emisiunea „Actualitatea românească” (moderator R.C. Cristea; reporter: Dan Tapalaga)

Proiectul legii retrocedării terenurilor agricole şi forestiere, un compromis cu opoziţia.

Coaliţia de guvernare a decis ca persoanele care au dreptul la restituirea bunurilor confiscate de fostul regim comunist dar cărora nu li se poate face restituirea in natură, să facă obiectul unei legi separate. Astfel, coaliţia face o concesie importată opoziţiei (în primul rând PDSR) în speranţa că aceasta va fi mai cooperantă în Parlament.

„Priectul legii retrocedării terenurilor şi pădurilor ar putea intra în dezbaterea plenului Senatului, încă de săptămâni viitoare” – relatează Dan Tapalaga pentru Europa liberă. În Senat, coaliţia are o majoritate fragilă iar PDSR s-a grăbit să anunţe că va amenda legea, când vine vorba de mărimea terenurilor care pot fi retrocedate.

Proiectul de lege prevede că pot fi recuperate terenuri agricole în limita a 50 de ha şi pădurile în limita a 10 ha.

Vice-preşedintele PNŢCD, Vasile Lupu declara: „să ia fiecare ce se împarte, se verifică temeinicia revendicării, se merge la vechiul amplasament dacă este găsit liber se pune în posesie propietarul, dacă nu mai discutăm cu grupuri de reflexie, cu comisii de statistică... la despăgubiri. Dăm ce este şi restul vom mai socoti”.
XS
SM
MD
LG