Linkuri accesibilitate

Butuceni: un gimnaziu "nerentabil" (!?!)


Cei 28 de elevi vor trebui să se deplaseze 8 km la Trebujeni

Gimnaziul din Butuceni
A început anul de studiu dar pentru elevii şi profesorii din satul Butuceni au început problemele. Gimnaziul din localitate urmează a fi închis, printr-o decizie a Consiliului local. Olga Popovici este elevă în clasa a 7-a şi împreună cu alţi colegi, ar putea fi nevoită să meargă 8 kilometri în satul vecin, Trebujeni, să înveţe: "Nu vreau să ne închidă şcoala pentru că ţin foarte mult la ea. Am crescut mai mult timp împreună şi cunoaştem satul nostru natal. La noi este mai puţin să mergem pe jos. La fiecare lecţie suntem întrebaţi şi este mai bine pentru noi ca să ne dezvoltăm memoria".

Vera Savin
Decizia care urmează a fi luată de către administraţia locală în timpul apropiat, îi nemulţumeşte şi îngrijorează mult pe învăţătorii de la Butuceni. Vera Savin profesoară de istorie: "De să încălcăm drepturile copilului? Noi luăm dreptul copilului de a învăţa. Copiii se revoltă, părinţii se revoltă. Cum să meargă copiii pe timp de iarnă 8 kilometri. La noi iarnă transportul nu se ridică pe aşa dealuri. Eu trimit copilul la şcoală cu frica în sân. Luăm dreptul copilului de a învăţa în şcoala unde s-a născut. Şi noi mai spunem că noi luptăm să avem drepturi?"



Greta Loboda
Timp de 22 de ani, Greta Lobodă predă matematică la gimnaziul din Butuceni şi crede că nu ar trebui să se facă economii pe seama educaţiei. Greta Lobodă îşi aminteşte cum a găsit gimnaziul atunci când a venit la muncă: "Bătea vântul de o parte şi de alta. Geamuri şi podele sparte. Nu aveam lumină, căldură. Venea 1 septembrie şi trebuia să punem şi un geam şi să văruim, tot noi profesorii. Acum le-ar conveni să dea clădirea pe câţiva bănuţi. Noi avem două dealuri şi două poduri de trecut. La Trebujeni este un deal şi mai mare. La noi când plouă, îi gheţuş este imposibil de trecut. Cu ce vor merge aceşti copii la Trebujeni? O eventuală problemă ca urmare a închiderii şcolii ar fi neşcolarizarea. Dacă se închide gimnaziul din Butuceni, dacă 3-4 elevi vor frecventa şcoala. Elevul aici în sat vine şi cu haine cârpite, pantaloni sau o cămaşă sau ciupici dar undeva mai departe trebuie să fie bine îmbrăcat şi încălţat dar situaţia materială la noi în sat nu permite acest lucru".

Satul Butuceni face parte din componenţa zonei turistice a Complexului „Orheiul Vechi”. Unii dascăli ştiu şi care va fi soarta Gimnaziului de mai departe. Clădirea aceasta va fi luată şi va deveni pensiune sau bar doar să nu rămână şcoală. Într-un sat o şcoală e ceva sfânt – Şi clădirea unde s-a aflat grădiniţa a fost brigada de tractoare - acum este vândută şi totul aparţine unui proprietar. Dacă ne mai închide şi şcoala, rămânem doar cu barurile din jurul satului.

La Gimnaziul din satul Butuceni învaţă doar 28 de copii şi administraţia locală susţine că nu mai dispune de fondurile necesare pentru acoperirea cheltuielilor. Astăzi, secretara de la primăria din Butuceni ne-a confirmat faptul că a şi primit o scrisoare de la Ministerul Educaţie, prin care se anunţă că elevii vor putea ajunge la ore, în satul vecin cu un autobuz iar reducerea cheltuielilor este necesară în prezent, în timp de criză.
Previous Next

XS
SM
MD
LG