Linkuri accesibilitate

China aniversează 60 de ani de regim comunist


Soldați în fața intrării în Piața Tienanmen în pregătirea paradei militare
Soldați în fața intrării în Piața Tienanmen în pregătirea paradei militare

Măsuri de securitate stricte la Beijing pe durata festivităților.

La Beijing au început festivităţile celei de-a 60-a aniversări a Chinei comuniste. La şase decenii de când Mao Ţe Dun a proclamat victoria noii orânduiri, centrul capitalei chineze a devenit scena unei ample parade militare, ţinută în condiţii de maximă securitate. Ce transmit agenţiile de presă din Beijingul îmbrăcat în straie de sărbătoare, ne spune Mircea Ţicudean.

Agenţia Reuters scrie că partea centrală a Bejingului a fost „curăţată” din timp de gură-cască şi trecători fără treabă, prin grija miilor de poliţişti şi de soldaţi care au pregătit scena marii parade militare de astăzi. Centrul sărbătorii este ca de obicei Piaţa Tienanmen, cunoscută în lume mai ales din cauza înbăbuşirii în sânge a protestelor studenţeşti din vara anuluzi 1989. Astăzi, scrie Reuters, piaţa arată ca un fel de vitrină a înaltei tehnologii militare.

China aniversează 60 de ani de comunism
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:13 0:00


Soldaţii au dat semnalul sărbătorii cu salve de tun, au mărşăluit pe un covor roşu în Piaţă şi au ridicat steagul roşu, naţional, sub privirile preşedintelui Hu Jintao. Acesta, notează RTR, era îmbrăcat într-o uniformă cum purta Mao. RTR scrie că chinezii de rând sunt încântaţi de acest nou prilej de sărbătoare şi mândrie naţională, venit la puţin timp după Jocurile Olimpice, care au dat Chinei prilejul să-şi arate lumii noua faţă.
„De la sărăcie lucie la a treia economie a lumii, de la lipsa hranei la prosperitate generală. China n-a fost nicicând aşa de puternică!” – acesta este doar un fragment din editorialul cu care „Cotidianul Poporului”, organul partidului comunist chinez, a întâmpinat sărbătoarea de astăzi.

Progresele economiei chineze sunt de altel prezentate pe larg la parada din Tienanmen, care nu este doar militară, cuprinzînd şi care alegorice. De pildă, o fermă cu două vaci model, dar şi alegorii ale programului spaţial chinez şi ale construcţiilor principale de la recentele jocuri olimpice.
Agenţia RTR observă contrastul dintre spectacolul de putere oferit de comuniştii chinezi şi faptul că ei par să se teamă de cele mai mici incidente care ar putea ştiribi marea sărbătoare.

Măsurile de securitate sunt atât de stricte, încât locuitorii de rând ai Beijingului n-au nici o şansă să ajungă să vadă parada cu ochii lor. Oficialii le-au spus că stea acasă şi să privească la televizor. Iar cei care locuiesc chiar pe traseul paradei nu au voie să iasă la fereastră. Pe perioada demonstraţiei nu va ateriza la Beijing nici un avion, iar RTR scrie că a fost interzisă lansarea de zmeie de hârtie şi a porumbeilor de crescătorie!
Sărbătoarea a început astăzi şi va ţine o săptămână întreagă.

Agenţia Associated Press, care a relatat şi ea pe larg despre festivităţile începute la Beijing, notează şi un fel de victimă colaterală a acestora – înregistrată la New York. Aseară, edilii oraşului au adus un omagiu Chinei luminînd în culorile ei naţionale, roşu şi galben, cea mai înaltă clădire din oraş, Empire State Building. Este un obicei vechi, practicat de pildă de ziua sfântului patron al irlandezilor, ca să nu mai vorbim de zilele de sărbătoare americane, când clădirea este roşu-albastru-albă. Dar steagul luminos al Chinei din inima Manhattanului a fost criticat de organizaţiile pentru drepturile omului de la New York, care spun că guvernul comunist de la Beijing nu merită asemenea onoare.

Asemenea dispute au loc probabil în toate capitalele din lumea liberă. În această dimineaţă, aici, la Praga, presa cehă îi critică deja pe liderii ţării pentru că au participat aseară la o recepţie la ambasada Chinei.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG