Linkuri accesibilitate

"PCRM în caz dacă rămînea la guvernare îşi onora obligaţiunile"


Igor Dodon
Igor Dodon

Fostul ministrul al Economiei, Igor Dodon este dispus să divulge reţeta unui astfel de miracol numai în discuţii cu noul guvern

Europa Liberă: Dle Igor Dodon, cum răspundeţi acuzaţiilor că fostul Guvern a lăsat în urmă un deficit bugetar de 8 miliarde de lei şi că a operat majorări salariale cu scop electoral dar fără acoperire bugetară?

Igor Dodon: În primul rând deficitul bugetar pentru acest an, în opinia noastră, va fi de 5,5 mlrd lei, adică 8-9 la sută din PIB. Despre acest deficit noi am discutat cu reprezentanţii FMI încă în luna mai şi l-am inclus într-un proiect de modificare a Legii bugetului, de aceea nimic nou, cel puţin pentru noi, cei care ne-am ocupat de blocul economic al guvernului, nu este. Cât priveşte majorările salariale operate, până la acest moment au avut surse de acoperire în bugetul de stat. Noi considerăm că ele au fost binevenite pe fondul aceleiaşi crize care este acuma, este extrem de important pentru a asigura o cerere competitivă din partea populaţiei, adică de a spori veniturile populaţiei.

Europa Liberă: Am înţeles că pentru primele 8 luni încasările la buget au fost la nivelul de 50%.

Igor Dodon: Nu e aşa. A fost un raport al ministrului Finanţelor Durlişteanu în şedinţa de Guvern de la începutul lunii septembrie, nu am cifrele sub mână, dacă nu greşesc, încasările erau la nivel de minus 10 sau 12 la sută.

Europa Liberă: Guvernarea anunţă că pentru luna decembrie s-ar putea să nu se adune bani în buget deloc dacă încasările vor fi ca şi până acum. Ştiaţi de o asemena situaţie?

Igor Dodon: Vreau să vă amintesc că încă în luna aprilie guvernul Greceanîi a venit cu o propunere de a reduce cheltuielile pe toate capitolele, ale bugetelor cu 20 la sută. Am început să facem economii încă de la acel moment. În opinia noastră, printr-o rectificare a Legii bugetului şi prin obţinerea unui suport financiar fie de pe piaţa internă, fie din exterior, situaţia poate fi modificată.

Europa Liberă: Încă o cifră: Guvernul a luat diferite decizii de majorări în valoare de 1,4 miliarde de lei având acoperire în Legea bugetului de doar 600 mln lei. Este aşa sau nu?

Igor Dodon: Nu, nu corespunde realităţii.

Europa Liberă: Dar ce a fost de fapt?

Igor Dodon: De fapt, majorările de salarii din ianuarie, aprilie şi iunie - au fost trei majorări salariale din această perioadă - au avut acoperire financiară.

Europa Liberă: Se consideră că acestea au fost acţiuni electorale ale Partidului Comuniştilor. Dvs vedeaţi atunci această acoperire bugetară?

Igor Dodon: Da. Noi vedeam această acoperire bugetară. Şi pot să vă asigur că guvernarea care a fost până acuma în caz dacă rămânea la guvernare ar fi putut să-şi onoreze toate obligaţiunile interne şi externe.

Europa Liberă: Dar cum?

Igor Dodon: Trebuie să o demonstreze acei care sunt acum la guvernare. Ei deocamdată nu au cerut sfatul nostru.

Europa Liberă: Da, dar totuşi pe ceva trebuie să fie mizat Dvs dacă s-a ajuns la un deficit atât de mare.

Igor Dodon: Eu sunt gata să stau la masa de discuţii. Nu am fost invitat de nimeni din ei ca să discutăm acest subiect. Sunt gata să-mi expun opinia.

Europa Liberă: Adică să colaboraţi cu guvernarea ca să depăşim criza?

Igor Dodon: Până la urmă toţi o facem în interesele populaţiei. Să fim sinceri, oamenii, populaţia Republicii Moldova, nu trebuie să sufere.

Europa Liberă: Deci respingeţi acuzaţiile că toate majorările astea s-au făcut de dragul campaniei electorale.

Igor Dodon: Da, resping.

Europa Liberă: Nu este aşa?

Igor Dodon: Nu este aşa.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG