Linkuri accesibilitate

11.10.99 - Liderii partidelor parlamentare cer președintelui Lucinschi să renunțe la organizarea referendum-ului constituțional


Intîlnire la Moscova între Vladimir Putin și Petru Lucinski în 1999

Liderii parlamentari se opun introducerii unui regim prezidențial.

11 octombrie 1999

Liderii partidelor parlamentare cer președintelui Lucinschi să renunțe la organizarea referendum-ului constituțional.

Dan Ionescu: Astazi, purtătorul de cuvînt al preşedinţiei Anatol Golea a reacţionat la apelul lansat în acest sens la sfîrşitul săptămînii trecute de cele 4 formaţiuni politice reprezentate in actualul parlament. Relateaza corespondenta noastra Eleonora Lisnic:

Liderii celor 4 grupuri parlamentare îi recomanda preşedintelui Petru Lucinschi, într-un mesaj, să renunţe la intenţia de a organiza un referendum constituţional în problema modificarii legii supreme dar şi la ideea introducerii regimului prezidential de guvernare în general. Vladimir Voronin, Dumitru Diacov, Mircea Snegur si Valeriu Matei, care semneaza mesajul, apreciaza ca iniţiativa preşedintelui privind schimbarea formei de guvernamint sporeşte confruntarile politice, prejudiciaza imaginea Republicii Moldova în lume şi distrage atentia demnitarilor de la problemele sociale si economice cu care se confrunta societatea.

In mesaj, liderii celor 4 grupuri parlamentare apreciaza totusi că actuala constituşie necesita îmbunatatiri mai ales sub aspectul extinderii competentelor puterii executive. In aceasta ordine de idei, semnatarii mesajului îşi reconfirma disponibilitatea de a conlucra „constructiv şi fructuos” cu membrii comisiei naţionale în problema perfecţionării legii fundamentale a republicii şi în cea a adoptării, ulterioare, a modificarilor constitutionale necesare.

La briefingul de astazi, purtatorul de cuvînt al preşedinţiei Anatol Golea a spus că şeful statului va da un raspuns oficial la acest mesaj de vreme ce el i-a fost trimis prin intermediul Biroului permament al legislativului. Potrivit lui Golea, preşedintele Petru Lucinschi este de părere că în mesaj liderii celor 4 grupuri parlamentare dau dovada de tendenţiozitate şi distorsionează realitatea. Purtătorul de cuvînt a relevat că există doua metode prin care poate fi amendată legea suprema: pe cale legislativă sau prin organizarea unui referendum constituţional. Dacă iniţiativa sa va fi respinsă de Parlament, preşedintele Lucinschi va alege cea de-a doua cale, dar va ramîne consecvent în acţiuni, a declarat Golea. La briefingul de astazi, Anatol Golea a expus şi opinia şefului statului despre decizia guvernului privind crearea judeţului Taraclia.

A.Golea
: Preşedintele Petru Lucinschi, dacă vă amintiţi, din start a pledat pentru crearea judeţului Taraclia în cadrul reformei administrativ teritoriale; a insistat la aceasta, pentru a soluţiona problemele care apar în acest teritoriu în modul cel mai civilizat. Anterior, atunci cînd Parlamentul a respins aceasta propunere şi a fost adoptata legea despre administratia publica locala şi legea despre reforma administrativ teritoriala, in redactarea în care a fost adoptata, daca va reamintiti, preşedintele Petru Lucinschi nu a promulgat iniţial legea şi a venit în parlament cu propunerea respectivă iarăşi, unde erau şi alte observaţii - unele din ele fiind acceptate, altfel respinse, dar era şi problema judeţului Taraclia. Din nou, parlamentul a respins, dar preşedintele rămîne pe aceleaşi pozitii că acest judeţ poate şi trebuie creat. Nu este o plată pentru stabilitate, dar, dacă vreţi, este şi în scopul păstrării stabilităţii, păcii civice în raioanele de sud ale republicii Moldova, ţinîndu-se cont şi de specificul ţării, de componenţa naţională, dar nu este vorba despre crearea unei autonomii naţionale sau altceva. Si nu poate fi vorba despre reacţii in lanţ. Deci, în acest sens, preşedintele susţine pozitia guvernului, nu consideră că este ceva ieşit din comun, dacă acest judeţ va fi chiar cel mai mic judeţ ca teritoriu şi ca populaţiedin componenţa republicii Moldova.”
XS
SM
MD
LG