Linkuri accesibilitate

Apel al organizațiilor civice și sindicale din România cere președintelui Băsescu accesul la un dosar al Revoluției din 1989


36 de organizatii civice si sindicale din Romania, in numele carora semneaza Sorin Ilieşiu de la Alianta Civica, lanseaza un apel catre preşedintele Romaniei, Traian Băsescu si procurorul sef Laura Codruta Kovesi, cerind ca in cursul zilei de astazi 6 octombrie, sa fie semnat un protocol intre Procuratura generala si Asociatia 21 Decembrie 1989, in care sa fie precizata data la care va fi remisa asociatiei şi preşedintelui ei, Tudor Maries, aflat in cea de-a 64 zi a grevei foamei, copia integrala a dosarului Revolutiei Romane. Potrivit semnatarilor apelului, in acel dosar exista „documentele probatoare ale masacrului din decembrie 1989". Potrivit semnatarilor apelului, CEDO a dispus ca cei care au adus dosarul in fata instantei internationale, adica reclamantii Tudor Mărieş şi Asociatia 21 decembrie 1989 , trebuie sa aibe acces la o copie a intregului dosar. Apelul celor 36 de organizatii civice si sindicale este sustinut si de fostul ministru al justitiei din Romania, europarlamentara Monica Macovei, fostul ministru al justitiei, Valeriu Stoica, expertul in drept Ioan Stanomir si de istoricul comunismului Vladimir Tismaneanu.
Semnatarii apelului avertizeaza si asupra starii sanatatii precare a domnului Maries, ca urmare a acestei prelungite greve a foamei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG