Linkuri accesibilitate

Propedeutica combaterii traficului de fiinţe umane


Forum teatral - liceul din Mereni
Forum teatral - liceul din Mereni

Spectacol didactic sponsorizat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare

Ce înseamnă trafic de fiinţe umane şi cum poţi deveni victimă a acestuia? O întrebare la care a încercat să dea răspuns un grup de tineri prin intermediul unei piese de teatru, spectatorii fiind tot tineri, elevi ai liceului din satul Mereni, raionul Anenii Noi. Proiectul este finanţat de Misiunea OSCE în Moldova.

Spectacolul inspirat, cum spun tinerii actori, din poveşti zguduitoare, trăite de o mulţime de oameni din Moldova, contează pe reacţia spontană a celor care îl urmăresc, fiecare dintre spectatori fiind invitat să participe cu soluţii pentru rezolvarea situaţiei de criza.

I-am întrebat pe câţiva adolescenţi de la Mereni, cum ar defini ei traficul de fiinţe umane şi cum ar putea fi combătut acest fenomen?

„Nu au locuri de muncă în ţară, în căutarea unui ajutor financiar, merg în străinătate, la diferite locuri de muncă”

„Alţii vin şi spun că oferă locuri de muncă mai bune peste hotare, dar după ce pleacă, nu se mai aude nimic de fetele din Moldova”

„Rudele de la oraş spun că tinerele de la sate pot pleca peste hotare şi totul este bine şi frumos. Mai mulţi bani şi cred că totul va fi bine”

„Eu după cum înţeleg este vinderea corpului uman, vinderea organelor. Ei nu sunt informaţi ce-i aşteaptă peste hotare şi ei cred acestor promisiuni şi ajungând acolo, ei nu mai pot să facă nimic”

Eugenia Benigni
Printre spectatorii de la Mereni a fost şi Eugenia Benigni, consilier în programul combaterii traficului de fiinţe umane de la Misiunea OSCE care a ţinut să le mulţumească tinerilor din scenă pentru efortul depus:” Ceea ce faceţi este un lucru bun şi ne-aţi demonstrat că aveţi un interes sporit faţă de traficul de fiinţe umane, iar cunoştinţele pe care le posedaţi sunt într-adevar foarte bune. Noi astăzi am zâmbit puţin dar este o problemă foarte serioasă- traficul de fiinţe umane”.


Ghenadie Cojocaru
Unul dintre co-finanţatorii acţiunii de astăzi este şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova. Ghendaie Cojocaru, consilier local în proiectul „Prevenirea traficului de fiinţe umane şi violenţei domestice” e de părere că mesajul transmis de tineri către tineri, va fi recepţionat mult mai simplu: „Dacă accesul la informaţie privind fenomenul traficului de fiinţe umane este ceva mai mare în oraşe, la sate este o altă situaţie, accesul este limitat. Asemenea ieşiri cu teatre, cu pliante cu informaţie sunt binevenite”

Trupa amatoricească de actori urmează să prezinte în total 30 de spectacole ale Forumului Teatral, în mai multe raioane ale R.Moldova, timp de 4 luni. Studenţi, viitori asistenţi sociali, elevi din diferite instituţii de învăţământ din ţară sunt implicaţi în iniţiativa „Tinerii previn traficul de fiinţe umane şi migraţia”, promovată de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului.

Cele mai recente datele statistice pe care Centrul le foloseste în campanie arată că, în jur de 70 de mii de copii din R.Moldova au câte un părinte plecat la munca în străinătate iar circa 30 de mii sunt lăsaţi de ambii părinţi plecaţi peste hotare, în grija unor rude apropiate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG