Linkuri accesibilitate

„Există un interes profund al Europei pentru Moldova”.


Catherine Durandin, la Librăria Cartier
Catherine Durandin, la Librăria Cartier

Catherine Durandin răspunde întrebărilor lui Vasile Botnaru cu ocazia lansării unei noi cărți la Chișinău.

Catherine Durandin, istoric si analist politic, experta in zona central si est europeana si autoarea mai multor carti despre Romania şi-a lansat ultimul volum „Statele Unite si lumea moştenite de Obama”, aseara, la Chişinau. Volumul a apărut la editura Cartier. Vasile Botnaru a intrebat-o pe cercetătoarea franceză, care a scris mult si despre politica americana, care ar fi deosebirea între criticile pe care ea le aduce politicii americane si cele raspindite de mediile oficiale de informare din Rusia. Catherine Durandin:

Vasile Botnaru: Care este deosebirea itnre atitudinea critica a rusilor care sint cunoscuti pentru anti-ocidentalismul lor si criticile dumneavoastra adresate americanilor?

Catherine
Durandin: Criticile pe care le formuleaza rusii sint eminamente ideologice, globale. Ele ramin mereu in albia conceptiei despre despre pretinsa putere imperialista. Ei nu mai zic “capitalista” ci “capitalista”. Criticile mele sint interogative si punctuale. Ele se refera la unele decizii anume luate intr-un moment anume, iar respectul meu pentru valorile aparate de Statele Unite si Europa in carul relatiie euro-atlantice este total.

Vasile Botnaru: Deci, se poate spune ca este privirea critica a unui amic?

Catherine Durandin: Este critica venita din partea unui aliat, a unui aliat loial si este ocritica amicala. Citeodata are un semn de interogare, la sigur, aveti dreptate.

Vasile Botnaru: Aici in Republica Moldova se spune uneori ca puterile occidentale au sacrificat Moldova, periferia Europei pentru un pret oarecare. Este adevarat?

Catherine Durandin: Nu, eu cred ca Moldova traverseaza acum in anul 2009 o faza dificila pentru ca se inregistreaza o incetinire a extinderii Aliantei Nord Atlantice si a Uniunii Europene spre Est. dar nu exista niciun sacrificiu, nici al Moldovei si nici al Ucrainei. Ambele tari fac parte dintr-un parteneriat care este temeinic si important si care urmeaza a fi uzitat. Nu, Moldova nu este sacrificata. Daca este sa luam in calcul vizitele recente si intreprinse cu regularitate la Chisinau ale lui Javier Solana, Carl Bildt, ale reprezentatilor presedintiei suedeze, vom intelege ca exista un interes profund pe care Europa il manifesta pentru Moldova.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG