Linkuri accesibilitate

Vrem să atingem obiectivul liberalizării regimului de vize.


Iurie Leancă
Iurie Leancă

Declarațiile ministrului de externe Iurie Leancă pe marginea negocierilor cu UE.

Ministrul de externe Iurie Leancă a declarat la o conferinţă de presă că pe 12 ianuarie 2010 ar putea să înceapă negocierile oficiale a unui Acord de Asociere a Moldovei cu Uniunea Europeană. Leancă a anunţat că asta s-ar fi convenit astăzi, la Chişinău, unde a avut loc prima reuniune de consultări a Guvernului Republicii Moldova şi Comisiei Europene, cu participarea reprezentanţilor Preşedinţiei Uniunii Europene, pe marginea viitorului Acord de asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

Leancă a declarat la conferinţa de presă că negocierile de asociere a R. Moldova cu UE vor începe cu discuţii pe probleme politice şi de securitate: „concomitent noi sperăm că în lunile următoare vom fi capabili să demarăm şi dialogul pe alte două subiecte: crearea unui acord de liber schimb aprofundat şi compresiv, iar un alt subiect la părerea noastră ar trebui să fie un dialog pe marginea liberalizării regimului de vize dintre R. Moldova şi UE.”

Şeful Direcţiei pentru Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală, Gunnar Wiegand, care se află la Chişinău, a zis că ar fi prematur să se vorbească despre termene concrete, adică cînd anume Moldova ar putea finaliza negocierile de asociere. „Noi suntem în discuţii cu Ucraina deja de doi ani, dar mai avem să negociem liberalizarea comerţului. Cu Rusia discutăm de mai bine de un an. Trebuie să fim realişti, pentru că vorbim de nişte acorduri foarte importante”, a subliniat diplomatul european. El a spus că totul depinde de voinţa, capacitatea şi de posibilităţile R. Moldova.

"Va fi un proces in care se vor identifica toate problemele si impedimentele, vom gasi solutiile si le vom depasi. Avem însă toate premisele să credem că ne vom încadra în cel mai scurt termen posibil”, a adăugat Iurie Leanca.

„Aş vrea să fie clar că este începutul unui proces lung. Asta nu se face într-o noapte, ci va lua mult timp ca să avem o înţelegere bună.” a notat oficialul european. „Ar trebui să lucraţi pentru asocierea politică şi integrarea economică”, a recomandat Gunnar Wiegand autorităţilor moldovene. "Ne dorim aprofundarea relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova, promovînd valori comune într-o democraţie puternică, a mai spus Wiegand.

La rîndul său, ministrul de externe, Iurie Leancă s-a arătat încrezut că dialogul pe marginea Acordului de Asociere va ajuta Moldova să aibă o justiţie şi o mass media independente, în consolidarea eficientă a instituţiilor democratice şi respectarea drepturilor omului: „Parteneriatul Estic prevede o clauză - negocierea unui cadru de asociere cu ţările membre, şi noi suntem ţară beneficiară a parteneriatului estic cu UE. Parteneriatul estic ne oferă noi şanse, noi posibilităţi. De exemplu, obiectivul liberalizării regimului de vize iarăşi e stipulat în cadrul Parteneriatului estic. Din păcate, şi aici venim mai tîrziu comparativ cu celelalte ţări, în mod special Ucraina dar şi Belarus, și nu ştiu de ce predecesorii noştri, guvernarea comunistă, a ales o tactică foarte greşită din punctul meu de vedere de a ignora această oportunitate şi acest cadru. Noi suntem motivaţi să demonstrăm că suntem foarte interesaţi în toate oportunităţile şi chiar ne-am propus să devenim o ţară model în acest sens în cadrul parteneriatului estic. Facilitarea regimului de vize a jucat, joacă şi va juca un anumit rol pozitiv. Noi vrem ca faza următoare să ajungem la liberalizarea regimului de vize ceea ce va oferi cetăţenilor noştri dreptul de a călători în spaţiul Schengen fără vize. Asta este obiectivul. Pînă a ajunge la acest obiectiv mai avem mult de lucru, nu ştiu cît: doi, trei, patru ani...”
Previous Next

XS
SM
MD
LG