Linkuri accesibilitate

O lege proastă poate arunca societatea în haos


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Vasile Botnaru şi Gheorghe Cojocaru despre întorsăturile procesului de alegere a preşedintelui ţării.

Gheorghe Cojocaru: In ajunul alegerilor sefului statului, datele ecuatiei politice legate de aceasta situatie se schimba. Partidul comunistilor a refuzat sa acorde sprijinul necesar pentru alegerea presedintelui, anuntind ca prefera alegerile anticipate decit sa sprijine actuala guvernare.

Vasile Botnaru
: Cum vi se pare reactia Aliantei pentru Integrare Europeana, a fost cumva surprinsa de decizia PCRM sau a luat in calcul o asemenea perspectiva?

Gheorghe Cojocaru: Judecind dupa reactii, liderii Aliantei pentru Integrare Europeana nu au fost luati prin surprindere. Sa ne aducem aminte, presedintele parlamentului Mihai Ghimpu declara inca inainte de a fi ales in functie ca are in vedere mai multe abordari ale chestiunii legate de alegerea sefului statului...

Vasile Botnaru: Presedintele in exercitiu si presedinte al Parlamentului se arata increzator ca Marian Lupu va ajunge in functia de sef de stat. Cum vi se pare aceasta incredere?

Gheorghe Cojocaru
: Sigur, au fost mai multe declaratii din partea membrilor Aliantei. Dar aceste declaratii s-au facut intr-un context clar, in contextul unui razboi al nervilor. Mai mult decit atit, liderii aliantei au incercat sa poarte un dialog civilizat cu conducerea Partidului Comunistilor, care insa a respins idea dialogului urmarind destramarea coalitiei de guvernare si formarea unei noi aliante de centru-singa in primul rind impreuna cu Partidul Democrat. Democratii insa au preferat sa ramina in cadrul aliantei, iar comunistii sa joace rolul unei opozitii intransigente si iata sa provoace alegeri parlamentare anticipate.

Vasile Botnaru: Coalitia de guvernare in sfirsit si-a divulgat secretul despre care auziseram mai devreme. Judecind dupa comisia speciala pentu alegerea sefului statului, se insista pe amendamente care vor conduce in final la alegerea presedintelui Republicii Moldova cu o majoritate simpla de voturi. E o solutie fezabila?

Gheorghe Cojocaru
: Scopul urmarit e limpede: sa nu se admita provocarea alegerilor anticipate, contraindicate in conditiile aprofundarii crizei si ca actuala guvernare sa se concentreze prioritar asupra problemelor cu care se confrunta economia si cetateanul simplu. Desigur ca inainte de a ne exprima pe marginea acestei intentii, daca este ea fezabila sau nu, vom vedea ce se va intimpla. Comunistii vor putea ataca modificarile legii respective la Curtea Constitutionala. Dupa care legea cu modificarile respective fie va intra in vigoare, fie se va ajunge totusi la alegeri anticipate.

Vasile Botnaru: Daca e sa admitem varianta cea mai “proasta”, asa cum o defineste toata lumea, si alegerile anticipate vor fi inevitabile, si se poate presupune ca iarasi se va forma o guvernare care nu va avea majoritatea necesara pentru a alege seful statului, ce se va intimpla atunci? Intram intr-o succesiune fara sfirsit a alegerilor anticipate?

Gheorghe Cojocaru: Aveti perfecta dreptate, o asemenea situatie se poate repeta la nesfirsit, se va intra pe un cerc vicios. Iata ca o lege proasta poate arunca societatea in haos. Si in aceste conditii clasa politica trebuie sa gaseasca solutii adecvate pentru a nu admite o destabilizare politica de proportii. O clasa politica responsabila trebuie sa isi asume riscul si curajul unor solutii neordinare pentru a depasi impasul din parlament si a remedia rapid consecintele dezastruoase sociale, economice ale fostei guvernari comuniste.
Previous Next

XS
SM
MD
LG