Linkuri accesibilitate

„America are nevoie de o strategie clară pentru Europa centrală şi de est”


Vaclav Havel răspunzînd reporterilor Europei Libere
Vaclav Havel răspunzînd reporterilor Europei Libere

Interviu cu Vaclav Havel, fostul președinte al Cehiei, un avocat convins al relaţiei transatlantice.

Vicepreşedintele Statelor Unite Joe Biden îşi încheie turneul prin ţările din Europa Centrală cu o vizită la Praga. Europa Liberă a stat de vorbă despre posibilul mesaj al acestei vizite cu fostul preşedinte al Cehiei, Vaclav Havel. Un interviu rezumat de Ileana Giurchescu:

La ce va asteptati de la vizita lui Joe Biden ? - a fost prima întrebare pusă lui Vaclav Havel de Europa Liberă.

Vaclav Havel
: Sper că Biden va explica interesele Americii în regiunea noastra, ne va da asigurari că mai suntem interesanți pentru America. Cred si sper ca aceasta va fi mesajul lui Biden in Europa centrala si de est...!”



Si totuși, a gresit America cand a renuntat la scutul anti-racheta sau cand si-a anuntat decizia atat de brusc ? - fost întrebat fostul președinte ceh.

În opinia lui Havel, este vorba de o decizie interna a Statelor Unite: „Dezbaterea despre avantajele si dezavantajele acestui scut dureaza de pe vremea lui Reagan, de pe vremea asa-zisului „Razboi al stelelor”. Asa ca era normal ca și administratia Obama sa aiba un punct de vedere".

Mult mai dezamagit se declara Havel de discutia care a avut loc în Cehia, pro si contra gazduirii statiei americane radar care urma sa fie un element al scutului antiracheta. S-au auzit multe voci care argumentau împotriva, care sustineau ca nu merita ca Cehia să irite o Rusiei, devenită iar mai puternica.

Rusia si politica ei post-imperială rămîn o preocupare pentru Havel. În trecut a comentat modul în care Rusia își foloseste exporturile de gaze in scopuri politice, decăderea democratiei rusesti sau atacul Rusiei asupra Georgiei.

Din Rusia vin semnale îngrijoratoare: „Cred ca trebuie sa avem relatii de parteneriat cu Rusia”, este de părere Vaclav Havel. Dar parteneriatul trebuie sa fie unul echilibrat, nu cum este acum cand Rusia ignora toate obiectiile, criticile sau temerile exprimate de partenerii occidentali, cu privire la situatia drepturilor omului sau a libertatii presei.

Cat priveste o posibila admitere a Ucrainei si Georgiei în NATO, Havel nu are dubii ca Ucraina, alaturi de Belarus, apartine aceluiasi spatiu comun de valori europene. „Desi acum, Republica Belarus este condusa de un tiran”.

Situatia Georgiei este mai complicata, geografic cu greu se înscrie în zona est-europeana: „Ar fi poate fair față de Geogia daca ar fi admisă" – este de parere Havel – „dar poate că pe termen lung ar fi mai bine dacă ar intra într-o structura regionala de securitate, cu Azerbaidjan, Armenia si alte țări din zonă” – a declarat fostul presedinte al Cehiei, Vaclav Havel, într-un interviu în exclusivitate cu Radio Europa Libera, consemnat de Jeremy Bransten si Kathleen Moore.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG