Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană cere Moldovei să avanseze pe calea reformelor


Gunnar Wiegand la Chișinău
Gunnar Wiegand la Chișinău

Conferința de presă ţinută de Gunnar Wiegand şi Natalia Gherman

Moldova isi doreste un parteneriat strategic cu 4 tari – cu Statele Unite si Romania, implicit cu tarile Uniunii Europene la Vest si cu Ucraina si Rusia la Est. Declaratia a fost facuta de ministrul moldovean de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat postului nostru de radio aseara. Despre componenta occidentală a acestui deziderat de politica externa al Chisinualui, adica despre relatia Uniunii Europene cu Moldova a fost vorba si astazi la Chisinau, la conferinta de presa a sefului Directiei pentru Europa de est, Caucaz si Asia centrala din Comisia Europeană, Gunnar Wiegand, cu ministrul adjunct de externe de la Chisinau, Natalia Gherman.

Comitetul de Cooperare UE-Moldova in reuniunea cea mai recenta de la Chisinau a dat o nota pozitiv realizărilor de până acum ale R. Moldova în cadrul Planului de acţiuni UE - R. Moldova, a comunicat vice-ministrul moldovean de externe, Natalia Gherman, care a invocat printre performante dialogul politic, dezvoltarea social-economică, relaţiile în domeniul comercial, cooperare vamală, transport, energie, telecomunicaţii şi mediu, precum şi contactele interumane.

Gunnar Wiegand, şeful Direcţiei pentru Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală a Comisiei Europene, a declarat la rândul său că, pentru semnarea unui nou accord cu UE, reprezentanţii europeni prezenţi la reuniune, au formulat măsuri concrete, care urmează a fi întreprinse de către autorităţile R. Moldova în vederea ameliorării situaţiei în mai multe domenii de dialog şi activitate comună: “Noul acord e foarte comprehensiv care acoperă toate domeniile. Dar noi nu trebuie să aşteptăm până se vor încheia negocierile. Avem foarte mult de lucru şi multe sunt de făcut. Cu cât mai mult veţi avansa în domeniul reformelor cu atât mai aproape veţi fi de noi. Comisia Europeană pregăteşte o susţinere financiară ca un suport pentru acordul pe care R. Moldova îl negociază cu UE. Se face un studiu pentru crearea unei zone libere de comerţ şi sperăm că R. Moldova va fi gata să intre în aceste negocieri, dar prima parte a fost deja elaborată, a fost făcut acest studiu de fezabilitate şi concluziile sunt positive, ceea ce va duce la un câştig economic pentru R. Moldova.”

Întrebată cum se va numi noul accord pe care R. Moldova îl negociază cu UE, vice-ministrul moldovean de externe, Natalia Gherman a răspuns: “Ne aflăm în Parteneriatul Estic iar aflarea în acest parteneriat presupune avansarea relaţiilor pentru fiecare din cele 6 ţări membre cu UE. Obţinerea unui accord de asociere va depinde de ambiţia şi realizările fiecărui stat membru. Abordarea UE va fi diferenţiată. Noi ne dorim un acord de asociere, un acord nou care va avansa relaţiile noastre cu UE la un nivel calitativ nou, superior actualului acord de parteneriat şi cooperare. Mi se pare că avem toate premizele de a considera că avem şansele şi perspective reale de a avea un accord de asociere cu conţinutul dorit de noi şi de UE.”

Gunnar Wiegand, şeful Direcţiei pentru Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală din Comisia Europeană a sprijinit la rândul său răspunsul viceministrului moldovean, confirmând că negocierile pentru noul acord trebuie să tinteasca eventuala calitate de stat asociat pentru Moldova.
Previous Next

XS
SM
MD
LG