Linkuri accesibilitate

"Avem nevoie de ajutor logistic din partea României"


Jurnalul naţional publică un interviu cu ministrul culturii Boris Focşa

Romania libera si Adevarul s-au oprit la stirea difuzata de Unimedia ca Vladimir Voronin ar putea fi cecetat in legatura cu incidentele postelectorale din aprilie. Procuratura Generala, Ministerul Afacerilor Interne si Serviciul de Informatii si Securitate l-ar putea intreba de pilda pe fostul sef al statului de ce a dispus ca paza cladirilor Parlamentului si Presedintiei sa fie lasata in seama elevilor de la Academia de Politie, cand politisti cu experienta se aflau in apropiere si nu au intervenit - se mai arata in Romania libera.

Editia de sambata a ziarului Jurnalul national include un scurt interviu cu ministrul culturii de la Chisinau, Boris Focsa. Sapoul noteaza ca nominalizarea pentru aceasta functie a fostului director de la Teatrul “Luceafarul” a fost criticata de mai multi oameni de cultura din Republica Moldova. Oficialul isi propune in Jurnalul national depolitizarea domeniului culturii si armonizarea cadrului legislativ, care ar fi ramas foarte in urma. Un scop pe termen scurt este imbratisarea atitudinii Romaniei si a Uniunii Europene fata de cultura. Citam, “arta trebuie sa fie vanduta”. La nivel guvernamental, Boris Focsa crede ca ar trebui reluat ultimul protocol de colaborare cu Romania, care dateaza din anul 2000. “Avem nevoie de ajutor logistic din partea Romaniei, ca integrarea noastra in Europa sa aiba loc cat mai repede. Vom solicita un asemenea ajutor”, mai spune ministrul moldovean al culturii, pentru Jurnalul national.

Cel mai recent sondaj de opinie din Romania, care ii arata pe Traian Basescu si pe Mircea Geoana aproape la egalitate in cursa pentru fotoliul de la Cotroceni, e comentat de Ioana Lupea in Evenimentul zilei. In ciuda cresterii popularitatii liderului social-democrat, Mircea Geaoana ar fi – in opinia comentatoarei, cel putin - si singurul contracandidat pe care Basescu il poate invinge. Liberalul Crin Antonescu si independentul Sorin Oprescu, cei care i-ar putea tine piept actualului presedinte, se indeparteaza tot mai mult de sansa de a intra in turul doi. Primul, pe seama propriilor stangacii. Cel de-al doilea, o data cu prabusirea, in ultimul timp, a mitului independentulu in politica. In aceste alegeri, primii trei clasati in preferintele electoratului au in spate partide politice puternice, semnaleaza Ioana Lupea.
XS
SM
MD
LG