Linkuri accesibilitate

Primul deces provocat în Moldova de virusul gripal H1N1


Persoanele care au intrat în contact cu bolnavul se află sub supraveghere medicală

La sfârşitul săptămânii, Ministerul Sănătăţii a confirmat primul deces provocat în Moldova de gripa de tip nou. Ministerul Sănătăţii urmează să prezinte în cîteva zile expertiza finală a cauzelor care au condus la decesul bărbatului. Potrivit versiunii prealabile pacientul ar fi murit din cauza gripei, careia i se mai spune porcină. Totodată, viceministrul sănătăţii Oleg Lozan de declarat pentru Europa Liberă că cele peste 50 de persoane care au intrat în contact cu bolnavul sunt acum sub supraveghere medicală: "Supravegherea în cazul dat nu înseamnă carantină. Se atenţionează persoanele respective că au fost în contact şi dacă observă mărirea temperaturii, semne caracteristice pentru gripă şi aşa mai departe se adresează medicului. Asta înseamnă supraveghere din punct de vedere medical în cazul contactelor. Carantină, vă daţi seama, 51 de contacte, unde să-i punem. Nu e vorba de ciumă sau holeră. E vorba de gripă pandemică. În conformitate cu recomandările OMS-ului sunt anumite rigori de supraveghere."

Deocamdată, nici una dintre persoanele care au intrat în contact cu bolnavul decedat nu a prezentat simptome asemănătoare gripei de tip nou, numită, în termeni medicali, şi virusul gripal H1N1. Medicii epidemiologi în orice condiţii îşi păstrază recomandările: este bine, să acoperim nasul şi gura cu batista atunci cînd strănutăm sau tuşim. Să nu împrumutăm batista altei persoane, să evităm locurile aglomerate, să spălăm des mîinile cu săpun, să evităm contactul cu persoanele care prezintă semne de afecţiuni respiratorii acute, gen febră, tuse, strănut, etc. Persoanele care prezintă simptome asemănătoare gripei trebuie izolate de restul familiei şi se vor prezenta la medicul de familie.

Specialiştii au emis aceste recomandări dar susţin că nu avem nici un motiv de panică. Vom adăuga că gripa de tip nou, numită popular şi gripa porcină, se transmite de la om la om, atât pe cale aeriană (vorbit, strănut, tuse), cât şi prin contactul direct cu bolnavul sau diferitele obiecte personale ale bolnavului.
Noul virus gripal nu se transmite prin consumul de carne de porc sau produse din carne de porc.

Bărbatul suspectat că ar fi murit din cauza gripei porcine a fost înmormîntat astăzi la cimitirul Sfîntul Lazăr din capitală.

Ministerul sănătăţii ne anunţă că pînă acum în Moldova au fost înregistrate 116 persoane, suspectate că ar fi bolnave de gripa porcină. S-au confirmat doar 16 cazuri.

În Moldova nu există acum vaccin pentru prevenirea îmbolnăvirilor de gripă de tip nou, dar responsabili de la minister au declarat pentru Jurnal TV că au primit confirmare de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii că vor primi dozele necesare. Vor fi vaccinate în primul rind persoanele cu imunitate scăzută, cardiacii, bolnavii de astm, bronşită, medicii, militarii şi unii reprezentanţi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate.

Pâna la 11 octombrie, în lume au fost confirmat aproximativ 400 de mii de cazuri de imbolnavire, dintre care marea maroritate a fost "usoare". Au fost insa si 4735 de decese. Majoritatea deceselor au fost cauzate de pneumonie respiratorie virala in faza avansata. In 50 pana la 80 la suta din cazurile de decese a fost vorba de persoane care aveau deja probleme de sanatate: boli pulmonare (inclusiv astma), boli cardiovasculare, diabet, etc.
Previous Next

XS
SM
MD
LG