Linkuri accesibilitate

Şedinţa furtunoasă a Comisiei de anchetă a evenimentelor post-electorale


OSCE, ONU, Comisia Europeană şi Consiliul Europei - invitate să-şi trimită reprezentanţi la lucrările comisiei.

Prima şedinţă, prima dispută. Comisia parlamentară de anchetă care urmează să investigheze evenimentele de după alegerile parlamentare din aprilie şi-a ţinut azi prima şedinţă, la care s-a aprobat fără prea mari discuţii doar regulamentul de activitate al Comisiei. Restul – a fost marcat de polemici aprinse.

Prima dispută s-a iscat când preşedintele Comisiei, Vitalie Nagacevschi a pus în discuţie momentul de la care vor porni investigaţiile Comisiei: „Eu aş propune în felul următor: Ceea ce s-a întâmplat până la 5 şi pe data de 5 aprilie a fost reflectat foarte mult şi de mass-media şi de observatori, şi în rapoartele organizaţiilor internaţionale. Eu propun ca această informaţie să fie sistematizată ca imbold a ceea ce s-a întâmplat după 5 aprilie.

Deputatul comunist Vadim Mişin: „Dle Nagacevschi, ca să stabilim ce s-a întâmplat pe 7 aprilie, trebuie să înţelegem ce a fost pe 5 aprilie. Trebuie să înţelegem de ce voi aţi adus 40 de mii de băieţi din clasa a 7-a pe piaţă. Ei, ce sunt, participanţi la alegeri? Eu vă aduc aici la comisie directori care au scos pe piaţă toată şcoala”.

Vitalie Nagacevschi: „Copiii care nu au dreptul de vot nu înseamnă că nu au dreptul de a manifesta. Există o decizie a CEDO care spune foarte clar că copiii au dreptul de a manifesta. Punct. Aici nu mai discutăm. Nu cred că noi trebuie să stabilim acum dacă au fost sau nu au fost falsificate alegerile. Noi trebuie pur şi simplu să constatăm că au fost insinuări că au fost falsificate alegerile. Şi anume aceste insinuări, această percepţie că au fost falsificate alegerile au dus la ieşirea lumii în stradă”.

Comisia totuşi nu a decis care va fi reperul temporal de la care vor începe investigaţiile, urmând să decidă acest lucru la următoarea şedinţă, săptămâna viitoare. În schimb, deputaţii au aprobat lista organizaţiilor internaţionale care vor fi invitate să-şi trimită reprezentanţi la lucrările Comisiei. E vorba de OSCE, ONU, Comisia Europană şi Consiliul Europei.

Vitalie Nagacevschi: „E vorba în primul rând de reprezentanţi şi de experţi. Reprezentanţii vor participa la şedinţele comisiei în calitate de observatori dar şi de generatori de idei. Dar fără drept de vot. Şi e vorba de experţi care ar trebui să dispună de anunmite cunoştinţe speciale care urmează să fie puse în aplicare în baza materialelor pe care noi le vom aduna”.

Tot la şedinţa de marţea viitoare, fiecare membru al comisiei va trebui să propună o listă de persoane care vor fi invitate în comisie pentru a fi audiate. Printre acestea ar trebui să fie neapărat fostul preşedinte Vladimir Voronin şi fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc, spune Vitalie Nagacevschi: „Inclusiv fostul preşedinte al R. Moldova, inclusiv ministrul de interne şi inclusiv alte persoane ce ar putea să aducă informaţii ce ar ajuta la îndeplinirea mandatului comisiei”.

Comisia de anchetă are la dispoziţie 60 de zile pentru a întocmi un raport cu concluzii şi recomandări care va fi prezentat şi aprobat de Parlament.
Previous Next

XS
SM
MD
LG