Linkuri accesibilitate

Stadiul dosarelor "dezordinilor în masă" din 7 aprilie


Procurorul General Valeriu Zubco
Procurorul General Valeriu Zubco

Procuratura Generală spijină intenţia Ministerului Justiţiei de a convinge acuzaţii să îşi retragă petiţiile de la CEDO în schimbul promisiunii revizuirii dosarelor

Procuratura Generală a anunţat într-un comunicat că în judecată au fost remise 10 dosare împotriva unor “participanţi activi la acţiunile de dezordini în masă din 7 aprilie 2009”. Este vorba despre dosarele care au ajuns în instanţă pînă la instaurarea noii guvernări, în care sunt acuzate de dezordine în masă 11 persoane, între care nu sunt poliţişti, ne-a spus Igor Popa, unul dintre procurorii care instrumentează cazurile ce se referă la evenimentele din 7 – 8 aprilie: ”Revizuirea acestor 10 dosare nici nu poate fi acum. Trebuie să treacă prin toate instanţele, căile de atac şi revizuirea ca o cale extraordinară. Finalitatea va fi numai atunci cînd va fi o hotărîre definitivă, iar cum cazurile sunt complicate, că e vorba de un număr foarte mare de persoane, mă refer la toate dosarele, inclusiv cele pe care încă le instrumentăm, şi e ceva ce nu a mai avut loc în istoria Moldovei independente şi e complicat de instrumentat. Luăm în vedere toate aspectele, că nu putem în două zile să finalizăm. Mai durează investigaţiile. Acum mai mulţi procurori se ocupă de aceste cazuri decît anterior.”

Printre cei acuzaţi se numără și protestatarul Anatolie Mătăsaru. Avocatul acestuia, Victor Panţîru ne-a zis că dosarul care a fost remis în judecată la sfîrşitul lunii iulie, mai este examinat în prima instanţă: “Dar examinarea dosarului a început abia în luna octombrie. Domnul Mătăsarul nu recunoaşte acuzaţia care i se aduce pe jaful de la Orhei, nu recunoaşte faptul atacării poliţiştilor în momentul cînd poliţiştii au vrut să-l reţină, totuşi recnoaşte că a agresat cameramanul Moldova1 şi recunoaşte că a aruncat cu nişte pietre în sediul Preşedinţiei. Urmează să vedem gradul lui de vinovăţie în acţiunile sale. Este mult de lucru şi cred că anul acesta cu siguranţă nu terminăm de examinat.”

Un alt dosar remis în judecată, la fel în luna iulie, este cel al preotului ortodox Johnatan Jerusakayem Netanyahu, care este cetăţean român şi american. Avocatul acestuia, Roman Mihăieş se arată însă nemulţumit că clientul său a retras cererea sa la CEDO în care s-a plîns de rele tratamente, mizînd că noua guvernare va revedea dosarele intentate după alegerile din aprilie, aşa cum ar fi promis: „Considerăm că învinuirea ce i se aduce lui Netanyahu este nelegitimă şi dosarul este falsificat. I se impută art. 285 CP, dar noi considerăm că maximum poate fi o contravenţie administrativă. Nu înţeleg ce se întîmplă, pentru că noi credeam că dimpotrivă, odată cu venirea unei guvernări noi, o să fie dosarele revăzute. Doar cetăţenii au stat închişi, au avut suferit, au fost maltrataţi. În dosarul Netanyahu nu există probe decăt o casetă video, în care clientul aruncă o petricica la proteste. Sută la sută dosarul a fost falsificat. Am scris plîngere noului Procuror general, am cerut să fie revizuit dosarul în legătură cu faptul că ministrul justiţiei a recunoscut că cererea Netanyahu la CEDO ca fiind motivată. Domnul Netanyahu a mers în întîmpinarea Guvernului RM, şi-a retras cererea pe 7 octombrie 2009. Noi am fost corecţi: am respectat o înţelegere cu agentul guvernamental că dacă retragem cererea la CEDO, atunci procuratura să revizuiască învinuirea.”

Iată ce ne-a declarat procurorul General Valeriu Zubco cu referire la cazul lui Netanyahu: “Noi am luat poziţie favorabilă în cazul Netanyahu şi o să vedeţi care va fi decizia instanţei.”

Zubco ne-a mai declarat că Procuratura spijină intenţia Ministerului Justiţiei de a convinge persoanele acuzate să îşi retragă petiţiile de la CEDO în schimbul promisiunii că dosarele lor vor fi revăzute: “Nu au nicio legătură cauzală dosarele respective că vrea să-i împace Ministerul Justiţiei. Noi suntem de acord ca să-i împace, susţinem idea sau calea pe care merge MJ, dar sunt dosare în instanţă care trebuie să fie examinate”.

Europa Liberă: Nu-i posibilă recalificarea infracţiunilor?

Valeriu Zubco: “Asta e altă mîncare de peşte, să mă scuzaţi de expresie. Sigur că este posibil. Asta este deja o tactică care va fi folosită în instanţa de judecată”.

Europa Liberă: “Care este soarta dosarului în care sunt acuzaţi de organizare a protestelor ce au dus la vandalizarea sediilor Parlamentului şi Preşedinţiei, politicianul Sergiu Mocanu, omul de afaceri Gabriel Stati şi alţii?

Valeriu Zubco: „Ancheta continuă încă. Am primit cereri de la avocatul lui Stati şi a lui Marinescu, şi cazul lui Mocanu. Vreau să vă zic că noi examinăm şi că în două săptămîni o să ne expunem pe dosarele cu caracter politic”.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG