Linkuri accesibilitate

Colaborarea politică cu partenerii occidentali


Priorităţile premierului Filat expuse într-un interviu acordat ziarului Gardianul

Comunistii moldoveni acuza ca sunt amenintati cu dosare penale ca sa-l voteze pe Marian Lupu drept presedinte – se arata intr-o stire din Romania libera, a carei sursa este corespondentul Agerpres la Chisinau, Cornel Ciobanu. Deputatul Iurie Muntean este cel citat in numele comunistilor. El sustine ca in Alianta pentru Integrare Europeana ar exista o grupare interesata de amanarea alegerilor prezidentiale. Articolul aduna si opinii ale unor politicieni moldoveni. Prim-vicepresedintele Partidului Liberal-Democrat, Alexandru Tanase nu exclude posibilitatea ca unii dintre comunisti sa voteze in faoarea democratului Marian Lupu. Presedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov sustine chiar ca exista votanti potentiali, dar acestia conditioneaza de acceptul lui Vladimir Voronin. In eventualitatea unui esec al lui Lupu in scrutinul prezidential, este posibil ca pasii constitutionali – dizolvarea Parlamentului si alegerile aniticate – sa fie amanati considerabil, sustine Romania libera, atribuind ipoteza unor deputati din legislativul de la Chisinau.

Gardianul publica un intevriu cu premierul Vlad Filat. Drept titlu a fost aleasa afirmatia ca redresarea relatiilor bilaterale moldo-romane asteapta incheierea alegerilor prezidentiale din Romania. Seful executivului de la Chisinau isi expune prioritatile: edificarea statului de drept, cadru atractiv pentru investitorii locali si straini, redimensionarea protectiei sociale. Principalul obiectiv al noii puteri este integrarea europeana si, in acest context, arata Filat, colaborarea politica cu partenerii occidentali este pusa mai presus de nevoile de ordin economic ale Moldovei. In privinta diferendului transnistrean, premierul moldovean declara pentru Gardianul ca nu va veni cu inovatii, pentru ca exista un cadru deja stabilit de toti partenerii de dialog.

Discursul rostit la Bucuresti saptamana trecuta de vicepresedintele american Joseph Biden este cantarit intr-o analiza preluata de Romania libera de la agentia Stratfor, via Mediafax. Pozitia lui Biden este considerata o provocare directa la adresa Moscovei si ar trebui retinuta in special prin apelul facut la statele vecine fostei URSS. Acestea ar trebui sa ajute tarile foste sovietice sa indeparteze de la putere sistemele autoritare si sa ramana independente.
XS
SM
MD
LG