Linkuri accesibilitate

Gramatica nimănui


Cui îi mai arde de corectitudinea gramaticală în Moldova ?

Să vorbeşti despre importanţa gramaticii în Moldova de astăzi e parcă un soi de efort inutil. Cetăţeanului debusolat, chinuit de tranziţie, nu-i prea arde de corectitudinea gramaticală. Aşa că asemenea perle lingvistice ca “sumka” şi “kuliok” vor avea pesemne o viaţă lungă aici.

Faptul că unele posturi de radio şi ziare mai inserează rubrici de cultivare a limbii ale unor gramaticieni este lăudabil şi necesar, fireşte, dar mă tem că efectul nu e cel scontat. Rubricile acestea sînt o picătură într-un ocean al ignoranţei. Unde mai pui că - la aceleaşi posturi de radio şi de televiziune care găzduiesc rubricile de cultivare a limbii - agramatismul continuă să înflorească. De pildă, calcul “se primeşte/poluceaetsea”, despre care vorbea marţi într-o emisiune scriitorul Ion Ciocanu, nu e nici pe departe apanajul simplilor muritori. Eu îl descopăr deseori în emisiunile unor televiziuni importante, care nu au probleme cu rating-ul.

Cred că, după atîta muncă sisifică, autorii neobosiţi ai rubricilor de culturalizare ar trebui să-şi pună proverbiala întrebare “ce-i de făcut?” O revizuire a strategiei se impune, după părerea mea. În primul rînd, mi se pare exagerată uneori accentuarea repetată a faptului că greşeala e o abatere de la norma limbii române. Nu e suficient să spunem că e pur şi simplu o abatere de la normă? Sau nu ne interesează cei care consideră că limba lor e moldovenească? În al doilea rînd, cel căruia i te adresezi nu trebuie să fie doar simplul muritor.

Un public-ţintă mult mai important, la această etapă, mi se pare cohorta guvernanţilor şi patronilor de televiziuni şi ziare. E limpede că subtitlurile catastrofale la un film străin anulează toate eforturile gramaticienilor neobosiţi. Aşijderi şi vorbirea pocită a funcţionăraşului impozant. Adevărul e că televiziunea şi funcţionarii influenţează într-o măsură mult mai mare felul de a fi al cetăţenilor obişnuiţi. Acest aspect important gramaticienii stahanovişti nu ar trebui să-l piardă din vedere. Eforturile trebuie canalizate într-o altă direcţie.

Iar atunci cînd se va produce minunea şi o vedetă recentă va vorbi, în cadrul unei emisiuni cu rating, nu numai despre hainele pe care le poartă şi lustrele pe care le cumpără, ci şi despre dicţionarele pe care le consultă, de efortul susţinut al lingviştilor nici nu va mai fi nevoie. Atunci gramatica va fi studiată cu mic, cu mare, iar lumea va da buzna în librării!
Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG