Linkuri accesibilitate

Majoritatea parlamentară amendează legea alegerii şefului statului


AIE invocă alegerea preşedintelui parlamentului care a avut loc cu un singur candidat

Alegerea şefului statului va putea avea loc cu participarea unui singur candidat, iar în caz de eşec parlamentul va putea fi dizolvat după expirarea termenului de un an de la invalidarea legislativului anterior, adica nu mai devreme de vara anului viitor si nu chiar la inceputul anului, asa cum se putea intelege dintr-una din normele legale existente.

Prin amendarea legii privind alegerea preşedintelui, votata astăzi în lectură finală, majoritatea de guvernamint a lichidat ceea ce ea numea norme confuze de natura sa blocheze alegerea sefului statului. Opozitia comunista insista insa ca legea amendata nu ar fi conforma normelor constitutionale.

Deputaţii Aliantei pentru Integrare Europeană au retras cea mai mare parte din modificările propuse în şedinţa de ieri dupa ce opozitia comunista le-a criticat vehement, inclusiv propunerea de a organiza alegerea preşedintelui de mai multe ori până la data dizolvării parlamentului. Asta oricum i-a nemultumit pe deputatii comunisti care au insistat ca seful statului sa fie ales dintr-un numar de cel putin doi candidati ca sa fie respectat principiul de concurenţă.

Fractiunea PCRM mai insista ca organizarea întregului proces de alegere a şefului statului sa se incadreze în termenul maxim de două luni de la aparitia vacanţei de funcţie. Legea modificata face posibila desfăşurarea doar primului tur de scrutin în decursul celor două luni de zile.

Vladimir Ţurcan: „Este vorba de noţiunea de organizare a alegerilor. Eu am vorbit ieri de asta, că organizarea alegerilor se limitează numai cu primul tur, ceea ce nu este corect nici din punct de vedere juridic, nici din punct de vedere logic şi constituţional. De aceea eu aş propune să excludem noţiunea de primul tur. Şi atunci rămâne că organizarea alegerilor preşedintelui RM, sub această noţiune poate fi înţeles nu numai stabilirea datei etc, etc., dar şi desfăşurarea alegerilor ordinare.”

Deputaţii comunişti se declara convinsi că modificările operate nu vor conduce la deblocarea alegerii şefului statului, adica nu-si vor atinge scopul anuntat.
Opozitia comunista a anuntat ca va contesta in Curtea Constitutionala legea modificata. Deputatul comunist Igor Dodon a reprosat aliantei de guvernamint ca ar fi urmarit scopul egoist de a justifica tragerea de timp: „Unicul efect al modificării acestei legi în lectura a doua, se referă doar la aceea că permite de a câştiga ceva timp, mai mult nimic. Apare mai mult timp între primul tur şi al doilea tur. Apar unele concretizări, care ar permite AIE să mai câştige ceva timp pentru negocieri suplimentare .”

L-am întrebat pe deputatul PLDM Vitalie Nagacevschi in ce masura alegerea şefului statului cu participarea unui singur candidat ar putea veni in contradictie cu avizul Curţii Constituţionale, invocat de comunisti, aviz care face trimitere la concurenţă în cadrul scrutinului, prin urmare ar presupune inscrierea a cel putin doi candidati.

Vitalie Nagacevschi: „Da, există avizul Curţii Constituţionale, însă acest aviz nu ar trebui să interpreteze Constituţia şi să conţină norme de drept, ceea ce s-a întâmplat de altfel în 2000. Actualmente odată ce a fost modificată legea, în principiu CC este în drept să intervină şi să modifice, să-şi revizuiască avizul său. În aşa caz noi pledăm pentru ca CC să procedeze anume aşa şi sperăm că anume aşa se va proceda. În rest eu consider că e o chestie normală când poate participa un singur candidat din diferite motive. În primul rând putem face paralelă. Alegerea preşedintelui parlamentului poate avea loc cu un singur candidat? Poate. A avut loc? A avut loc. Cineva a contestat legalitatea acestor alegeri? Nu a contesata nimeni. Ba din contra s-a recunoscut şi de către CC că alegerea a fost conform Constituţiei. Şi în acelaşi timp să nu uităm despre bufonada care se întâmplă, când unii contracandidaţi sunt propuşi de 15 deputaţi şi nu sunt votaţi de către nici unul, adună 0 voturi. Este o bufonadă şi este expunerea într-o lumină neplăcută a unor persoane sau chiar personalităţi din RM, ceea ce noi nu vrem să tolerăm.”

Potrivit legiii votate azi in a doua lectura, până pe 11 noiembrie trebuie să aibă loc primul tur al alegerii preşedintelui. PCRM urmează să decidă la o apropiată plenară a comitetului central al formaţiunii, dupa ce anterior fruntasi ai partidului declarasera ca nu il vor vota pe singurul candidat al aliantei de guvernamint liderul PD, Marian Lupu.

Deputatul comunist, Iurie Munteanu ne-a declarat că decizia plenarei PCRM e previzibilă şi că acesteia urmează să se conformeze toţi deputaţii, indiferent că sunt sau nu membri de partid: „Decizia este practic luată de PCRM, fiecare deputat a spus „nu”. Indiferent de faptul ca este deputatul membru al PCRM, făcând parte din fracţiunea nostră sau nu, el reprezintă partidul şi alegătorii din spatele acestui partid. Şi în cazul în care partidul, urmând cerinţele alegătorului, ia o decizie, acest membru al fracţiunii chiar dacă nu e membru de partid, urmează s-o execute.”

Data la care va fi organizat primul tur de scrutin prezidential nu a fost anuntata inca.
Previous Next

XS
SM
MD
LG