Linkuri accesibilitate

Cehia ratifică (în fine!) Tratatul de la Lisabona


Preşedintele Vaclav Klaus după semnarea Tratatului de la Lisabina
Preşedintele Vaclav Klaus după semnarea Tratatului de la Lisabina

Preşedintele Vaclav Klaus continuă să tune şi să fulgere împotriva tratatului, împreună cu euroscepticul britanic David Cameron

Astăzi a dispărut ultimul obstacol în calea intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona, care prevede reforma instituţiilor Uniunii Europene, inclusiv crearea noii funcţii de preşedinte. Ultima ţară care nu ratificase Tratatul, Cehia, a făcut-o astăzi, prin semnătura preşedintelui Vaclav Klaus.

"Vă informez că astăzi la ora 15.00 am semnat Tratatul de la Lisabona", a anunţat preşedintele Cehiei, Vaclav Klaus, la câteva ore după ce Curtea Constituţională a respins încercarea unor senatori apropiaţi preşedintelui de a contesta din nou documentul.

Astăzi dimineaţă, la sediul din Brno al Curţii Constituţionale a Cehiei, preşedintele instanţei Pavel Rychetsky a spus că Tratatul de la Lisabona nu contrazice legea cehă. El a adăugat că de acum nu vor mai fi primite plângeri împotriva Tratatului. Decizia Curţii a fost salutată de toate partidele parlamentare din Cehia, care au vorbit despre „căderea ultimului obstacol juridic” în calea ratificării tratatului. Mulţi lideri politici au mulţumit explicit Curţii Constituţionale pentru că a deliberat aşa de rapid.

Apoi, toţi ochii s-au îndreptat spre castelul praghez, unde urma să-şi spună părerea preşedintele. Iar Vaclav Klaus, un eurosceptic convins, a ţinut un scurt discurs atât de critic la adresa deciziei Curţii şi a Tratatului de la Lisabona, încât anunţul că l-a semnat deja a venit ca o surpriză. Klaus a spus că se aştepta la o asemenea decizie a Curţii şi o va respecta, deşi nu este deloc de acord cu ea. Preşedintele ceh a criticat forma şi conţinutul verdictului Curţii, spunînd că ambele au fost dictate de politicieni care sprijină Tratatul de la Lisabona. Preşedintele Klaus a avertizat, aşa cum a făcut-o de mai multe ori în trecut, că odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, Cehia încetează să mai fie stat suveran.

Tergiversarea ratificării Tratatului în Cehia a fost motiv de mândrie patriotică pentru eurosceptici şi de ruşine pentru cei care sprijină integrarea europeană.
Vaclav Klaus a blocat de două ori Tratatul de la Lisabona. În urmă cu câteva luni, l-a trimis la Curtea Constituţională a Cehiei, care a hotărât că obiecţiile preşedintelui nu sunt justificate. Apoi, în urmă cu câteva săptămâni, când ratificarea părea ca şi făcută, Klaus a suprins din nou pe toată lumea cerînd ca Tratatului să i se adauge o clauză – de fapt garanţia că germanii expulzaţi din Cehia după război nu vor avea dreptul să-şi revendice proprietăţile confiscate. Iar Uniunea Europeană i-a îndeplinit dorinţa.

Adversarii lui Klaus spun că Tratatul oricum nu permitea asemenea revendicări, fiindcă nu are valoare retroactivă, şi că preşedintele ceh n-a vrut decât să iasă în evidenţă pe scena europeană, printr-o poziţie aparte.

Liderii europeni au salutat decizia Curţii Constituţionale a Cehiei în favoarea Tratatului de la Lisabona, în frunte cu Comisia Europeană şi cu preşedinţia suedeză a Uniunii. O singură excepţie notabilă: şeful conservatorilor britanici, euroscepticul David Cameron, care s-a declarat „dezamăgit”.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG