Linkuri accesibilitate

Campania electorală toxică din România


Rodica Culcer înregistrează o "ridicată agresivitate verbală"

Declaratiile facute de Vlad Filat la ProTV Chisinau sunt rezumate astazi in Cotidianul si in Gardianul. Intr-o stire ampla, Cotidianul detaliaza imprumuturile pe care urmeaza sa le contracteze executivul de la Chisinau si pomeneste agenda diplomatica a lui Filat: dupa Romania, saptamana viitoare, va urma Rusia la 20 noiembrie si, pana la sfarsitul anului, Statele Unite, unde deja o echipa de oficiali moldoveni discuta in prezent un acord de creditare cu Corporatia Provocarile Mileniului. Potrivit relatarii din Cotidianul, Vlad Filat este convins ca Marian Lupu va fi ales in scrutinul parlamentar de saptamana viitoare. In ciuda nemultumirii comunistilor, pentru care este citat Mark Tkaciuk, eminenta cenusie si fost consilier al lui Vladimir Voronin, in acest partid s-ar afla o grupare care vrea sa evite alegerile anticipate. Reprezentantii ei ar fi Vladimir Turcan si Victor Stepaniuc.

Atmosfera apasatoare in campania pentru alegerile prezidentiale din Romania. Rodica Culcer vorbeste intr-un articol din saptamanalul 22 despre „o campanie toxica”, inexplicabil asemanatoare cu cea din 1990. Din fericire, in locul violentei fizice de atunci se inregistreaza doar o ridicata agresivitate verbala, arata Culcer. Comentariul taxeaza atacurile la publicitatea electorala a lui Traian Basescu drept reactii de „mimoze ale presei”. Mimozele se revolta in fata sloganului sau, care face referire la intentia de a convoca un referendum privind reformarea Parlamentului. In schimb, aceleasi mimoze nu sunt deranjate, arata Rodica Culcer, atunci cand, citam, „Viorel Hrebenciuc striga ca Traian Basescu este beat tot timpul”, cand premierul interimar Emil Boc este calificat drept nesimtit, fascist si imbecil”.

Armand Gosu reaminteste in acelasi numar al saptamanalului 22 de unde a inceput decaderea presei independente din Romania: de la vanzarea cotidianului Adevarul, fondat in 1990 de Dumitru Tinu, cumulata ceva mai tarziu cu preluarea de catre omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu a ziarului Cotidianul si a postului de televiziune Realitatea.
XS
SM
MD
LG