Linkuri accesibilitate

Ştefan cel Mare, erou pur moldovean? - o interpretare ridicolă


Dumitru Ciubasenco
Dumitru Ciubasenco

Dumitru Ciubaşenco: „Dupa 18 ani de independenţă în memoria populară nu poate fi găsit un eveniment care ar uni populaţia".

Exemplul Federatiei Ruse care a exclus din calendarul sarbatorilor oficiale una din cele mai importante zile nationale din perioada sovietica, cea din 7 noiembrie, urmind sa-i ia locul Ziua Unitatii Poprului, este experienta care da de gindit tuturor statelor postsovietice aflate in cautarea identitatii.

Dumitru Ciubaşenco: Istoricul Valiii Kliucevski, in ciclul sau de lectii despre istoria rusa, are o observatie foarte adinca despre faptele primare din istoria unui popor. Eu am incercat sa traduc acest text, el suna cam asa. Kliucevski spune ca „inceputul istoriei poporului trebuie sa fie marcat de niste semne mai vizibile. Aceste semne trebuie cautate in primul rind in memoria poprului insusi. Primul lucru pe care l-a memorizat poporul despre sine si trebuie sa indice calea spre inceputul istoriei sale. Astfel de amintire nu este intimplatoare. Este populatia care nu numai ca traieste in comun, ci si activeaza in comun. Are o limba comuna si un destin comun. Memoria populara retine mult timp evenimente in care el a participat si prin aceasta s-a simtit intreg”.

Se vede ca Rusia de astazi incearca sa gaseasca astfel de semne si in istoria sa si a gasit in secolul XVII cind Minin si Pojarskii i-au fugarit pe polonezi din Moscova. Si ei incearca sa stearga alte evenimente foarte importante din istoria sa ca revolutia sau puciul bolsevic din 1917. Insa daca noi vom pune astfel de intrebari pentru Republica Moldova, vom gasi niste evenimente care s-au retinut in memoria populara, insa aceste evenimente nu au unit, ci dimpotriva au dezabinat oamenii. Aceste evenimente sint insasi destramarea Uniunii Sovietice si proclamarea independentei, razboiul din Transnistria care a urmat, multiplele crize economice si politice. Si dupa 18 ani de independenta eu cred ca in memoria populara nu poate fi gasit un eveniment care ar uni populatia care s-a gasit pe sine, s-a gasit sa traiasca pe acest teritoriu al Republicii Moldova.

Vasile Botnaru: Autoritatile moldovene la fel au incercat sa acrediteze gloria medievala a poporului moldovenesc aducindu-l pe Stefan cel Mare in prim-plan. In ce masura reuseste sa fie piatra de temelie si materialul coagulant pentru o istorie comuna?

Dumitru Ciubaşenco
: In istoria oricarui popor se gasesc niste eroi din trecut si Stefan cel Mare ar fi un astfel de erou. Insa aceasta incercare de a-l face un erou pur moldovean este una chiar ridicola, pentru un motiv foarte simplu: Stefan cel Mare este inmormintat pe teritoriul Romaniei, de istoria careia se incearca sa fie rupta istoria Moldovei. Aceste incercari de a cauta niste repere in trecut eu cred ca totusi sint mai putin eficiente ba chiar si inutile. Pentru ca istoria Republicii Moldova este foarte scurta. Si ar fi mai bine daca si politicienii, si oamenii simpli ar privi in viitor mai mult, decit in trecut, ca sa isi creeze un viitor comun, demn de respect.
XS
SM
MD
LG