Linkuri accesibilitate

"Depresivi paranoici, dresati de o mînă de realizatori tv corupţi"


Horia Roman Patapievici despre rolul nefast al televiziunilor

Inchiderea scolilor si gradinitelor, prin decizia guvernului de la Chisinau, a fost anuntata cu promptitudine de editia electronica a ziarului Adevarul. Stirea cuprinde si alte masuri dispuse in tara de peste Prut, in speta, achizitionarea de medicamente antivirale, precum tamiflu si vinamivir, in valoare totala de 54 de milioane de lei.

In Ziua este preluata o stire Agerpres referitoare la subiectul relatiilor romano-ucrainene in presa de la Kiev. Un articol din publicatia Stolicinîie Novosti sustine ca Bucurestiul ar intentiona sa reconstituie Romania Mare, prin realipirea “pamanturilor istorice”: Bucovina si o parte a regiunii Odesa. In sprijinul acestei ipoteze, publicatia ucraineana il citeaza pe fostul presedinte al Bancii centrale a Ucrainei, Serghei Tighipko. Ziua atrage insa atentia ca aceste scenarii aruncate in presa de la Kiev ignora cu desavarsire existenta unui tratat bilateral privind regimul frontierei de stat romano-ucrainene, in vigoare din 2004, precum si faptul ca Romania nu a recunoscut niciodata independenta regiunii Kosovo – precedentul revizionist de care sustin autorii acestor speculatii ca s-ar folosi autoritatile de la Bucuresti.

Romania otravita este titlul comentariului pe care-l semneaza in Evenimentul zilei Horia-Roman Patapievici – o echivalare a politizarii societatii inainte de 1989 si, respectiv, in prezent. Ceea ce se reusise dupa primii zece ani de democratie – si anume dificila restructurare a societatii civile, cu aducerea politicii din culise in dezbaterea publica - s-a pierdut acum in mod dramatic, crede Patapievici. Eroina acelui proces salutar a fost presa din Romania. Tot presa joaca insa acum un rol nefast: “printr-o perversitate in special a televiziunilor, spatiul public al exprimarii a fost integral subordonat politicului. Politicul unora a acaparat tot ce putea fi expresia politica a altora”. Pentru ca “ toti am devenit niste depresivi paranoici, dresati si subjugati de o mana de realizatori de televiziune corupti si nerusinati”, comentariul din Evenimentul zilei se incheie pe o intrebare grava: “cum vom reveni la normalitate?”
XS
SM
MD
LG