Linkuri accesibilitate

Reforma justiţiei: guvernul vrea desfiinţarea judecătoriilor economice


Motivul: numărul de decizii anulate de Curtea Supremă şi de dosare pierdute la CEDO care au adus prejudicii de milioane de euro

Guvernul vrea să lichideze judecătoriile economice despre care crede că sunt focare ale corupţiei. Deciziile date de aceste instanţe în ultimii ani au atras cele mai multe şi costisitoare condamnări ale Moldovei la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Criticii reformei spun însă că nu instituţiile în sine sunt de vină, ci judecătorii, iar aceştia se vor muta pur şi simplu la judecătoriile obişnuite cu tot cu metehne.

Aliona Roşca este judecătoare la instanţa economică de o lună şi jumătate, timp în care, povesteşte ea, i s-a pus în sarcină examinarea a 400 de dosare. Suprasolicitarea judecătorilor este la părerea sa, cauza principala a ineficienţei instanţelor specializate şi nu corupţia: „Existenţa instanţelor economice nu este cauza economiei degradate a Moldovei şi a altor necazuri ale Moldovei. Ceea ce face Ministerul Justiţiei este absolut dogmatic să promoveze acest proiect de lege fără ca să-i întrebe de fapt pe cei vizaţi.”

În ultimul an, judecătoria economică de circumscriţie a pus pe rol peste 8 mii de dosare, cu aproape o mie mai multe decît în 2008. Aliona Roşca: „Oare acest număr de dosare nu dovedeşte de fapt un vot de încredere în favoarea justiţiei economice? Un alt argument este că în ultimele săptămîni de cînd presa a început să scrie despre lichidarea judecătoriilor economice, Cancelaria abia reuşeşte să înregistreze dosare, aşa sunt de multe.”

Alexandru Tănase
Ministerul Justiţiei scoate în faţă un argument greu de tăgăduit - numărul de decizii anulate de Curtea Supremă şi dosare pierdute la CEDO care au adus prejudicii de milioane de Euro plătite de la bugetul statului. Alte 7 milioane ar trebui achitate pînă la sfărşitul acestui an, ne-a spus ministrul justiţiei, Alexandru Tănase: ”Noi urmărim scopul - crearea unui sistem judecătoresc funcţional, necorupt, integru - care ar fi pus în slujba cetăţeanului şi care nu ar confunda mantia de judecător cu un instrument de a cîştiga bani. Eu cred că anii trecuţi s-a vorbit numai despre corupţia în sistem, dar nimic nu s-a făcut. Acum noi considerăm că este momentul cînd trebuie de acţionat şi anume trebuie destituite persoanele care sunt cunoscute şi implicate în cazuri de corupţie şi trebuie promovaţi judecători oneşti, profesionişti şi integri moral, care ar pune interesul justiţiei mai presus de toate.”

În instanţele economice sunt angajaţi 35 de judecători. După reformă ei ar urma să fie trecuţi în statele de personal ale judecătoriilor de drept comun.

Galina Bostan
Şi Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, solicitat să dea un aviz pe marginea proiectului de lege care prevede lichidarea judecătoriilor specializate, nu este convins că reforma îşi va atinge scopul. Directoarea acestei instituţii, Galina Bostan se arată convinsă că instanţele desfiinţate vor putea să rezolve o situaţie tranzitorie şi nu problemele grave din sistemul judiciar: „Nu suntem siguri că desfiinţarea judecătoriilor economice va elimina corupţia din sistem. Poate ar fi mai bine să se axeze asupra corpului judecătoresc, să se examineze care judecători nu corespund exigenţelor, normelor legale dar nu asupra sistemului în general."

Experţii de la centru vor insista ca Guvernul să propună totuşi pentru discuţii publice reforma înainte de a o trimite în parlament.
Previous Next

XS
SM
MD
LG