Linkuri accesibilitate

La Chișinău pe urmele gripei pandemice


La Kiev se mai găsesc măşti de protecţie
La Kiev se mai găsesc măşti de protecţie

Situaţia privind gripa pandemică va fi examinată la o şedinţă prezidată de premierul Vlad Filat.

În Moldova sunt înregistrate peste 380 de cazuri de infectare cu virusul gripei pandemice. Cum anume şi dacă se protejează persoanele care în virtutea meseriei sunt în contact cu oamenii de rând, a încercat să afle Vlaria Viţu, dând o raită ieri prin diverse instituţii din centrul capitalei.

Cum şi dacă se protejează de gripa pandemică persoanele care în virtutea meseriei sunt în contact zilnic cu oamenii de rând? Asta am încercat să aflu astăzi dând o tură prin diverse instituţii şi unităţi din centrul capitalei.

Primul popas l-am făcut la Oficial Poştal vis-a-vis de Primărie. Câteva zeci de persoane aşteptau să-şi achite facturile sau să se aboneze la ziare. Nici un operator de la Poştă nu o avea masca de protecţie, chiar dacă, mă asigură administratoarea, fiecare a primit-o.

Am intrat şi la un Centru comercial, tot de pe Bulevardul Ştefan cel Mare. Mai mulţi vânzători îmi vorbesc, foarte calm, ce-i drept, că nu le este frică de gripă şi prin urmare, nu au nevoie de măşti de protecţie care nici nu se mai găsesc prin farmacii.

Ministerul Sănătăţii îndeamnă, totuşi, populaţia să evite pe cât de posibil locurile aglomerate. În prezent, două persoane, bolnave de gripa pandemică, se află în stare gravă, printre acestea fiind şi o femeie însărcinată.

Preşedintele comisiei extraordinare antiepidemice, Ion Negrei susţine că deocamdată în R.Moldova nu se poate vorbi de o epidemie de gripă supranumita porcină. Potrivit lui Negrei: ”În cazul în care nu vom avea o creştere atât de bruscă a îmbolnăvirilor, nu există motive de îngrijorare. Dar, totuşi, situaţia se schimbă de la o zi la alta, putem fi afectaţi în orice moment”.

Cei mai mulţi bolnavi de gripa pandemică sunt internaţi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă” din capitală, care a intrat în regim de carantină. Dacă instituţia nu va face faţă solicitărilor, Spitalul Feroviar este pregătit să ofere asistenţă pentru 90 de persoane, infectate cu virusul A H1N1, ne-a declarat astăzi Ministrul Transporturilor Anatol Şalaru: ”Specialişti de la Ministerul Sănătăţii au vizitat Spitalul. Au luat în primire sălile pregătite.Medicii sunt pregătiţi. Tot ce este necesar. Dacă va fi nevoie, vom crea noi locuri. Nu ştiu dacă a fost deja internată vreo persoană. Am predat pârghiile Ministerului Sănătăţii”.

Amintim că elevii şi studenţii se află, pentru a doua săptămână în vacanţă. Ei ar putea reveni la ore în 5 zile dacă vor fi înregistrate mai puţine cazuri de infectare cu virusul A H1N1.

Gripa pandemică se pare că afectează şi fotbalul. Din cauza epidemiei de gripă din Ucraina, meciurile amicale dintre selecţionatele de juniori ale Moldovei şi Ucrainei, programate pentru 10 şi 12 noiembrie la Tiraspol, au fost anulate.

Situaţia privind gripa pandemică va fi examinată la o şedinţă prezidată de prim-ministrul Vlad Filat şi la care vor participa preşedinţii de raioane şi medicii-şefi ai centrelor de medicină preventivă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG