Linkuri accesibilitate

„România este noua Italie a Europei”


Jim Rosapepe și Sheilah Kast vorbind despre ultima lor carte
Jim Rosapepe și Sheilah Kast vorbind despre ultima lor carte

Interviu cu Jim Rosapepe şi Sheilah Kast, autorii cărţii „Dracula Is Dead”


Fostul ambasador al Statelor Unite la Bucureşti, Jim Rosapepe şi soţia lui, Sheilah Kast, au publicat o carte de amintiri din România sub titlul „Dracula Is Dead”. Într-un interviu telefonic, Mircea Ţicudean i-a întrebat mai întâi de ce au ales tocmai acest titlu
.

Jim Rosapepe
: Pentru că vreme de decenii, dacă nu secole întregi România a fost victima unor mituri foarte puternice, care au ţinut-o pe loc. Credem că în ultimii 20 de ani multe din acele mituri au murit. Este o vreme de oportunităţi colosale pentru România. Unele dintre ele se referă la securitate, altele la integrarea în Occident, altele pur şi simplu la independenţă.

Sheilah Kast: Dracula este un fel de simbol pentru mai multe mituri, nu doar pentru unul singur.

Europa Liberă: Judecînd după coperta cărţii şi după fragmentele publicate pe internet, la adresa draculaisdead.com, păreţi de-a dreptul încântaţi de România, pe care o numiţi de pildă „noua Italie” a Europei. Să fie situaţia României chiar aşa de bună?

Jim Rosapepe: Cartea noastră identifică şi multe probleme ale României. După standarde europene este încă o ţară destul de săracă. Sunt multe relicve ale comunismului, care au efecte dăunătoare. Dar credem că tabloul general este foarte pozitiv. Creşterea economică rapidă din ultimii ani, pacea etnică, în condiţiile existenţei unei numeroase minorităţi maghiare, cea mai numeroasă minoritate etnică din Europa... Publicul din Statele Unite nici nu ştie de existenţa acestei minorităţi, tocmai fiindcă nu sunt probleme. Alte lucruri bune sunt nivelul înalt al educaţiei în România, competenţa de nivel mondial în tehnologia informaţională şi inginerie. Credem că toate aceste lucruri alcătuiesc baza unui viitor foarte strălucit pentru România.

Sheilah Kast: Câteodată avem impresia că românii sunt aşa de obişnuiţi cu lucrurile bune din ţara lor încât le consideră de la sine-înţelese şi nici nu le observă, aşa cum le observă cineva din afară, din Statele Unite, de exemplu. Pe vremea când Jim era ambasador la Bucureşti, românii îi spuneau: „Noi n-o să avem niciodată o mare democraţie, ca democraţia americană, politicienii noştri se ceartă mereu, presa scrie ce vrea...”


Jim Rosapepe: ... iar pe oamenii politici îi interesează numai următoarele alegeri. Ei bine, cam asta e democraţia... Politicienii îşi fac probleme cu următoarele alegeri pentru că următoarele alegeri există. Parlamentarii se ceartă între ei pentru că asta este meseria lor, trebuie să reprezinte poziţii diferite, să dezbată şi să dispute. Iar presa scrie ce vrea pentru că este liberă. Aşa e în România, aşa e în America, aşa e bine.

EL: Cartea dumneavoastră se ocupă şi de politica românească a perioadei în care aţi fost ambasador, în anii 1998-2001, se ocupă de liderii români ai momentului respectiv?

Jim Rosapepe: Da. Am făcut chiar câteva interviuri destul de ample cu liderii politici ai momentului, despre viziunile lor asupra tranziţiei. Am făcut şi portrete ale unor lideri importanţi, cu care am colaborat cât am stat în România. Dar cartea noastră nu este în primul rând politică. Este o carte culturală, literară şi de călătorie. Rostul ei este de a-i ajuta pe cei care nu sunt din România să înţeleagă mai bine cultura, istoria, politica, religia, chiar şi mâncarea...

Sheilah Kast: De exemplu, unul din capitolele la care am lucrat cu mare plăcere este cel despre conversaţia noastră cu Regele Mihai în casa lui din Elveţia şi despre discuţiile pe care le-am avut cu Regele în cele câteva rânduri când a vizitat România. Aşa am avut ocazia să cunoaştem istoria românilor: cum a ajuns România să aibă un monarh, istoria incredibilă a secolului XX şi biografia regelui însuşi, despre care eu una sunt convinsă că ar trebui ecranizată... Noi am avut şansa să adunăm toate astea într-un capitol din cartea noastră. Este doar un exemplu.

EL: Revenind la scopul cărţii „Dracula Is Dead”, credeţi că România are o presă nemeritat de proastă în străinătate? Îşi propune cartea să schimbe această imagine?

Jim Rosapepe: În Statele Unite oamenii au auzit doar de Ceauşescu, copii abandonaţi şi Dracula. Asta este ca şi cum ai reduce Statele Unite la violenţă armată, dependenţă de droguri şi Mickey Mouse. Aceste elemente nu sunt caracteristice pentru viaţa cotidiană în nici una din cele două ţări şi nu definesc acele ţări. Aşa că noi în cartea noastră încercăm să spunem „restul poveştii” despre România, un „rest” pe care majoritatea străinilor nu-l cunosc.
Ambasadorul Jim Rosapepe în România


EL: În carte şi în mai multe interviuri spuneţi că românii sunt „pro-americani”...

Sheilah Kast: Din experienţa noastră şi a altor americani care au vizitat România ştim că în cel mult 24 de ore de la sosire, cineva o să-ţi spună, de obicei într-o engleză bună şi cu un zâmbet: „V-am aşteptat 50 de ani!”. O vreme n-am înţeles de unde vine zâmbetul, pentru că ştiam că România a fost lăsată în spatele Cortinei de Fier după al doilea război mondial. Ştiam că unii români, deşi văzuseră avioanele aliaţilor bombardînd câmpurile petrolifere de la Ploieşti, aşteptau ca ele să revină ca să-i elibereze de un sistem comunist pe care nu românii l-au făurit, ci care le-a fost impus din afară. Ne aşteptam ca românii să fie dezamăgiţi că americanii nu s-au întors după război...

Dar ne-am dat seama apoi, inclusiv ascultîndu-i pe români, că deşi americanii n-au venit să-i elibereze de comunism, românii au fost conştienţi mereu că Statele Unite luptă împotriva comunismului, pe tot parcursul Războiului Rece. Asta este una din explicaţiile simpatiei de care se bucură America printre români. Altă explicaţie, pe care am auzit-o şi de la Regele Mihai, ar fi că românii, cu propria lor istorie de succese în aviaţie şi în alte domenii, au avut întotdeauna mare respect pentru avansul tehnologic şi ingineresc al Americii. Este un lucru pe care l-am auzit mereu, în România.

Pe noi ne interesa mult cum este percepută America - soţul meu îl reprezenta pe preşedintele Statelor Unite în România - şi acea percepţie ne-a părut mereu foarte pozitivă.

EL: Aţi vizitat multe ţări din Europa. Credeţi că românii sunt mai pro-americani decât alţi europeni?

Jim Rosapepe: Nu încape nici o îndoială. De fapt asta arată şi sondajele de opinie făcute mereu de guvernul american pe vremea când eram ambasador, sondaje care comparau ţările est-europene. În Polonia sunt, fireşte, mulţi pro-americani, aşa arătau sondajele la vremea aceea, dar România era cea mai pro-americană din toate ţările din regiune.

EL: România trece printr-o criză economică şi o criză de guvern despre care unii spun că este profundă. Vă menţineţi optimismul?

Jim Rosapepe: Absolut! Cât priveşte criza politică: întotdeauna este criză politică. Într-un fel, ăsta e unul din motivele pentru care am făcut analogia cu Italia, ca să fiu sincer... Politica românească este agitată, politica italiană este agitată, dar Italia rămâne a şasea economie a lumii ca mărime, este un centru mondial al creativităţii în modă şi în alte domenii... Politica nu afectează aceste performanţe. Şi cred că acelaşi lucru va fi valabil şi în România. Politica românească va rămâne agitată multă vreme, dar asta nu va aduce aşa de mare atingere vieţii cotidiene a cetăţenilor, sau ritmului de creştere economică, sistemului de învăţămînt etc.

Din punct de vedere economic, România se află, evident, într-o recesiune serioasă. Dar pentru perspectiva mai lungă cred că este important să observăm că timp de patru ani în ultimul deceniu România a fost economia europeană cu cel mai înalt ritm de creştere, din est şi din vest. Românii au făcut progrese mari într-un timp foarte scurt, mai ales dacă ne gândim că economia românească se afla în 1989 într-o situaţie mult mai rea decât cele din Polonia, Ungaria sau Cehoslovacia. În al doilea rând, motivul pentru care România trece printr-o criză economică este faptul că românii s-au integrat în Occident. Au reuşit să adere la UE, au reuşit să aibă peste 70% din comerţul exterior cu ţările Uniunii, aşa că atunci când s-a declanşat criza economică la scară globală, iar economiile din Germania, din Franţa sau din Italia au intrat în declin, asta a avut un efect de domino şi asupra României.

Criza nu a lovit România pentru că românii acordau credite riscante oamenilor, cum făceam noi, în Statele Unite, nu a lovit-o pentru că românii şi-ar fi deregulat sistemul financiar, aşa cum au făcut americanii. Criza a afectat România pentru că România s-a integrat în economia mondială, ceea ce şi-a dorit mereu, aşa că era imposibil să nu fie afectată. Dar cred că România va avea o revenire economică puternică.

Sheilah Kast în anii din România
Sheilah Kast
: Unul din lucrurile pe care le repetăm mereu pe parcursul cărţii este că istoria României nu a început în 1989, nici la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, odată cu instaurarea comunismului. Este o istorie mult mai îndelungată, care arată puterea românilor. Românii au avut de-a lungul secolelor un respect adânc pentru cultură, pentru educaţie... românii sunt şi acum oameni educaţi... Acestea sunt atu-uri care supravieţuiesc unor poticneli ocazionale pe scena economică sau politică.

Jim Rosapepe: O să vă dau un exemplu: în vremea când eram la Bucureşti, facultăţile de inginerie software „produceau” de cinci ori mai mulţi absolvenţi pe cap de locuitor decât în Statele Unite.

EL: Urmăriţi în continuare evenimentele din România? Aveţi de gând să vă întoarceţi?

Privind spre România
Jim Rosapepe
: Sigur. De fapt, vom merge să ne lansăm cartea la festivalul de carte de la Bucureşti, la 26 noiembrie. Iar eu unul merg în România de câteva ori pe an.

EL: Plănuiţi o traducere în română a cărţii?

Jim Rosapepe: Deocamdată nu, deocamdată oferim cartea doar în engleză, dar, iată, ăsta este încă un lucru extraordinar despre care am scris în volum şi pe care multă lume nu-l cunoaşte: 25% din români vorbesc engleza. Este unul din cele mai ridicate procentaje din Europa, în afara Regatului Unit şi Irlandei. Sigur, am fi foarte bucuroşi să publicăm cartea în România, dacă vreo editură se va arăta interesată. Dar deocamdată o avem doar în engleză. Încă un lucru, legat de globalizare: deja avem comenzi din România, pentru că oamenii o pot cumpăra direct de pe site-ul nostru: draculaisdead.com.

EL: Ce vă lipseşte cel mai mult, din România?

Sheilah Kast: Of... sunt atâtea lucruri... Nu pot menţiona numai unul. Îmi lipseşte ambianţa limbii române. Problema e că de vreme ce atâţia români vorbesc o engleză aşa de minunată, n-am avut prea multe ocazii să-mi exersez româna şi nu am ajuns s-o vorbesc cursiv, dar ador felul cum sună. Şi sunetul limbii îmi aminteşte ospitalitatea din România. Îmi lipseşte căldura. Am învăţat multe despre ospitalitate cât am stat acolo, am învăţat cât de important este să uiţi de agenda de îndatoriri când ai un prieten lângă tine şi să-ţi faci timp pentru prieteni. Cred că românii au un talent pentru asta. Şi cred că acea căldură umană îmi lipseşte cel mai mult.

Jim Rosapepe: Iar ce-mi lipeşte mie din România are legătură cu ce-a spus Sheilah. E vorba de creativitate. Ce-mi place în România îmi place şi-n Italia: e vorba de entuziasm şi de creativitate. Aş spune „molipsitoare”, dacă aş fi sigur că m-am contaminat personal... dar cu siguranţă le simt lipsa.

Sheilah Kast este o jurnalistă cu experienţă îndelungată. A lucrat pentru televiziunile americane PBS, ABC şi CNN, ca şi pentru radioul public american, NPR. Pentru ABC a relatat despre căderea regimurilor comuniste la Tbilisi şi la Moscova şi despre prima vizită a lui Hillary Clinton în Europa de est.

Jim Rosapepe a fost ambasador al Statelor Unite în România în anii 1998-2001. În prezent conduce o firmă de investiţii în Statele Unite şi Europa şi face parte din consiliile de administraţie ale mai multor fonduri care investesc în Europa de est şi în alte pieţe în ascensiune. A publicat articole despre economie şi despre securitate în „Wall Street Journal”, “Baltimore Sun” şi “The Harvard International Review”.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG