Linkuri accesibilitate

Fostul premier Tarlev critică preconizata majorare a accizelor, impozitelor şi taxelor


Vasile Tarlev
Vasile Tarlev

Vasile Tarlev pledează pentru majorarea capacităţii de cumpărare a cetăţenilor (fără a spune însă şi în ce mod)

Partidul Comuniştilor a criticat astăzi într-o conferinţă de presă programul anti-criză al guvernului, pe care-l consideră unul ce va duce la destabilizare economică. Comuniştii spun că menţinerea salariilor la acelaşi nivel pe fundalul creşterii preţurilor, ar putea afecta serios situaţia materială a majorităţii păturilor sociale. Potrivit deputatului comunist Igor Dodon programul anti-criză nu oferă nimic mediului de afaceri, care în schimb ar avea de suportat efectele majorărilor de taxe la diferite produse. Într-o situaţie la fel de critică, în opinia comuniştilor, se pot pomeni instituţiile publice ca urmare a reducerii cheltuielilor pentru bunuri şi servicii.

Ce crede despre programul anti-criză a guvernului fostul premier al comuniştilor Vasile Tarlev?

Vasile Tarlav: În linii generale, eu consider că în situaţie de criză n-ar fi necesar şi nu e o ieşire din situaţie majorarea accizelor, impozitelor şi taxelor. Dacă ne uităm la direct, majorarea accizelor pentru autoturismele de lux, în principiu e normal. Însă majorarea accizelor la băuturi alcoolice, consider că va fi o lovitură sub centură ramurii viti-vinicole din Moldova. De ce? Moldova este membră a Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi toate accizele şi taxele majorate la unele mărfuri la import, automat sunt şi la produsele din interior. Adică sunt tratate mărfurile egale, atât care se produc în ţară, cât şi de peste hotare. Şi evident că efectul scontat nu va fi obţinut.

Europa Liberă: Credeţi că sunt motive de îngrijorare pentru situaţia în care se pot pomeni anumite pături ale populaţiei?

Vasile Tarlev: Da, absolut. Astăzi, toată lumea cunoaşte că sectorul real al economiei se află într-o situaţie catastrofală. Dacă nu va fi majorată capacitatea de cumpărare a cetăţenilor, pe fondul crizei şi majorării preţurilor, care se preconizează, inclusiv la resurse energetice, evident că acoperirea veniturilor la buget, chiar şi acele minime care au fost programate, ele nu vor fi asigurate. Şi va deveni şi mai problematică acoperirea financiară a acestui program.

Europa Liberă: Salariile au rămas intacte. Cum ar putea creşte capacitatea de cumpărare a populaţiei şi respectiv stimularea consumului?

Vasile Tarlev: Nicicum. Şi eu consider că aici practic s-a stopat şi motivarea celorlalţi angajaţi bugetari de a munci mai eficient. Practic va scădea şi randamentul muncii. Salariul muncitorilor, indiferent că ei sunt în sectorul privat sau de stat, trebuie să corespundă la necesităţile pieţii. Dacă el nu va corespunde, un funcţionar de stat neavând salariu suficient să-şi întreţină viaţa, nu va avea randamentul şi dorinţa necesară de a munci la serviciu, dar se vor gândi la acumularea altor venituri, inclusiv va creşte şi corupţia.
Previous Next

XS
SM
MD
LG