Linkuri accesibilitate

Ficțiunea fraudei masive la vot


De ce au ieşit atâţia oameni la vot?

Participarea neasteptat de mare la vot si validarea referendumului pentru modificarea structurii parlamentului au produs, se pare, o anume clarificare a discursului presei scrise. Cea mai vizibila recalibrare se inregistreaza la Adevarul, unde Ovidiu Nahoi e foarte optimist: “Romanii au trecut un important test de democratie. Stim acum ca exista sansele construirii si in Romania a unei democratii vibrante” – scrie editorialistul.

Incercand sa explice de ce au iesit atatia oameni la vot, Evenimentul zilei, constata ca strategia a televiziunilor Realitatea si Antena, de demobilizare a alegatorilor, a avut efect contrar. Citam din articolul lui Mircea Marian, “alegatorii au fost mai destepti decat ei si angajatii lor”.

Cel putin doua comentarii se ocupa de refrenul fraudarii alegerilor, repetat cu indarjire mai ales de social-democrati. Ioana Lupea vorbeste, in Evenimentul zilei, despre “fictiunea fraudei masive la vot” si arata ca s-a votat masiv si dezavantajos pentru PSD chiar in fiefurile consacrate ale partidului. De altfel, organizarea ar fi fost, la aceste alegeri, mai buna ca niciodata – sustine Grigore Cartianu, in Adevarul.

Ioana Lupea si Dan Cristian Turturica – acesta din urma de la Romania libera – se opresc indeaproape asupra a ceea ce va urma primului tur de scrutin al alegerilor prezidentiale. PSD va continua sa strige “frauda”, incercand sa impiedice in acest fel dezbaterea pe teme incomode pentru Mircea Geoana: de pilda, discutia despre vizitele secrete, neoficiale la Moscova ale liderului pesedist – avertizeaza editorialista de la Evenimentul zilei.

Dan Cristian Turturica arunca in schimb in scena o informatie de culise: Traian Basescu ar putea accepta candidatura lui Klaus Johannis la postul de premier, cimentand astfel, intre cele doua tururi de scrutin, o sustinere de catre liberali a propriei sale candidaturi la prezidentiale. In opinia jurnalistului de la Romania libera, Basescu este amenintat mai ales de frustrarile functionarilor statului, care, prin masurile luate de guvernul Boc, si-au vazut periclitate in ultima vreme veniturile licite (din salarii si sporuri) si eventual ilicite (din trafic de influenta).
XS
SM
MD
LG