Linkuri accesibilitate

Raport IDIS privind factorii generatori de criză


Cornel Ciurea (IDIS Viitorul)
Cornel Ciurea (IDIS Viitorul)

Cornel Ciurea: "Noi suntem Casandre care considerăm că, exceptînd Transnistria, crizele din Moldova sunt rodul unor factori interni"

Un raport de prevenire a crizelor bazat pe analiza evenimentelor curente a fost lansat astazi la IDIS Viitorul. Autorii cercetarii isi propun sa detecteze cu regularitate factorii generatori de criza astfel incat institutiile statului sa intreprinda masuri de neutralizare a riscurilor care, asa cum arata primul raport, sunt influentate mai curind de factori interni decit de cei externi. Iar protestele postelectorale din aprilie au dovedit cu prisosinta capacitatea modesta a institutiilor de a citi semnele ce vestisera furtuna, spun autorii. Cu coordonatorul cercetarii Cornel Ciurea a stat de vorba Vasile Botnaru.

Cornel Ciurea: In acest raport am intervievat niste experti cu privire la situatia politica in special din Republica Moldova. Este in primul rind un instrument conservator care isi propune sa nu dauneze, sa atentioneze publicul de mai multe ori asupra unor lucruri care in realitatea noastra par evidente dar pe care multi le ignora, in primul rind politicienii. Foarte multe crize din tara noastra se produc si postfactum, intelegem ca ele erau prognosticabile, ca de fapt semne existau. Si semnele, cum se spune intr-o piesad e teatru, nu inseala. Cu toate acestea ele au fost ignorate regal. Inclusiv evenimentele din 7 aprilie. Ele sint foarte ilustrative in acest sens, fiindca toata lumea a vorbit inainte de 7 aprilie despre posibilitatea declansarii unor actiuni de protest, cu toate acestea nu s-a intreprins absolut nimic. Tocmai evenimentele din 7 aprilie ne-au pus in garda si ne-au sugerat, daca vreti, sa recurgem la acest gen de analiza.

Vasile Botnaru: Acesta este locul cel mai ingust, “7 aprilie”, sau este genul de criza cel mai relevant pentru conditiile Moldovei de astazi?

Cornel Ciurea: M-as teme sa zic ca este cel mai relevant gen de criza. Sper in continuare ca acest 7 aprilie a fost un accident nefericit dar imi dau prea bine seama ca el se poate repeta. Pentru ca aceasta explozie a nemultumirii maselor, ea se poate produce oricind atunci cind nu exista supape de siguranta. Din aceasta cauza ambitia raportului este de a simti aceste momente crizogene si de a atentiona, de a alerta autoritatile. De multe ori predictiile pe care le faci nu se realizeaza, dar ele sint predictii nefericite, predictii triste. Noi punem degetul pe rana, sintem Casandre daca vreti, in incercarea de a spune niste lucruri evidente dar care din nefericire se pot produce.

Vasile Botnaru: Si in speranta ca se vor putea evita?

Cornel Ciurea: Cu siguranta.

Vasile Botnaru: In lista de crize aveti criza cauzata de factorul extern, aveti crize sociale, criza economica, proverbiala, dar nu aveti sintagma “criza transnistreana”. Asta inseamna ca a devenit una inofensiva? Continua sa fie o marota de care trebuie sa ne ferim sau nu?

Cornel Ciurea: Da, desi in opinia expertilor pe care i-am intervievat criza transnistreana nu figura printre generatorii de conflicte imediate pentru perioada data. Deci in opinia celor zece experti criza transnsitreana era pe locul patru sau cinci daca nu ma inseala memoria, din acei virusi care pot genera crize. Deci pentru moment am considerat ca nu este o urgenta pentru a fi analizata. Crizele din Republica Moldova, exceptind Transnistria, sint rodul totusi in mare parte a factorilor interni. Este pentru prima data cind un raport, cred eu, spune acest lucru. Pentru ca de cele mai multe ori sintem vrajiti de factorul extern – de Rusia, de criza economica mondiala care vine peste noi. Credem ca pentru moment factorii interni sint mai importanti ca generatori ai crizelor. Crizele noastre, poate pentru ca Moldova este cumva lasata la o parte si uitata de toata lumea, au o putere mai mare de explozie.

Vasile Botnaru: Dar viteza de reactie la ele?

Cornel Ciurea: Da, viteza de reactie tine de capacitatea statului de a face fata si institutiile noastre sint inca foarte firave.
XS
SM
MD
LG