Linkuri accesibilitate

Misterele Fondului rutier


Am mulţi prieteni-şoferi care ani de zile nu pot nicidecum dezlega enigma numită Fondul rutier.

Taxa pentru folosirea drumurilor de către şoferii autovehiculelor înmatriculate în Moldova ar putea să crească anul viitor cu 20 – 60 %. De ce? Pentru că Ministerul Finanţelor doreşte “suplimentarea anuală a resurselor financiare ale statului în Fondul rutier cu circa 58 milioane lei”.

Nu am maşină şi, probabil, nu o voi avea niciodată, dar simt nevoia să spun cîteva cuvinte despre Fondul rutier autohton. Am mulţi prieteni-şoferi care ani de zile nu pot nicidecum dezlega enigma numită Fondul rutier. Şoferii pe care îi cunosc presupun că în fondul rutier se acumulează sume enorme. “Noi toţi vărsăm bani în acest fond care pesemne e burduşit cu lei, dar habar nu avem ce se face cu leii aceştia” mi-a zis un şofer nemulţumit.

Există în rîndurile şoferilor moldoveni un soi de suspiciune legată de felul în care sînt valorificaţi banii din Fondul misterios. Şoferii sînt încredinţaţi că Fondul are bani, pe cînd drumurile autohtone rămîn cum sînt mereu - catastrofale, de aici apare nedumerirea. Aşa stînd lucrurile, bănuiesc că şi preconizata mărire a taxei pentru folosirea drumurilor nu va fi întîmpinată cu entuziasm.

Ce vreau să zic? O fi, probabil, justificată şi necesară mărirea taxei sus-pomenite. Unde mai pui că armada automobilistică a devenit neîncăpătoare pe şoselele patriei şi poluează metodic atmosfera. Dar şi misterul Fondului rutier ar trebui dezlegat. În aceste zile reprezentanţii noii puteri ne-au spus cum au valorificat unii foşti conducători banii din Fondul de rezervă al guvernului şi din alte fonduri.

Păi, de ce nu ne-ar explica noii cinovnici şi ce s-a întîmplat în ultimii 10-15 ani cu banii acumulaţi în Fondul rutier? De ce să nu ne explice cîţi dintre banii acumulaţi de-a lungul anilor au fost folosiţi pentru facerea drumurilor noastre mereu peticite? Sau poate Fondul cu pricina nu are nimic de-a face cu drumurile? N-ar strica să ne spună şi în ce măsură mărirea taxei va contribui la “mărirea” securităţii circulaţiei rutiere.
XS
SM
MD
LG