Linkuri accesibilitate

Paris: consorţiu EDF - Gazprom pentru construirea gazoductului South Stream


Premierul Rusiei Vladimir Putin a declarat la Paris ca gigantul energetic francez EDF a cazut de acord cu companie rusa de stat Gazprom sa alcatuiasca impreuna un consortiu prin care sa construiasca impreuna coridorul energetic South Stream, un proiect concurent celui sustinut de Uniunea Europeana si Statele Unite si anume Nabucco. South Strem ar urma sa tranziteze gazele naturale rusesti pe sub Marea Neagra catre Italia si Europa centrala, evitind Ucraina. Gazprom a discutat si cooperarea cu firmele franceze pentru construirea coridorului North Stream, pe sub Marea Baltica.

Compania franceza Renault a anuntat ca va sprijini industria automobilului din Rusia. Potrivit agentiilor internationale de presa, nu este limpede daca intre Franta si Rusia au fost semnate si acorduri de cooperare militara. Moscova doreste sa cumpere de la Franta nave de asalt de tip Mistral, o initiativa privita cu ingrijorare de multi dintre vecinii Rusiei, printre care Georgia si tarile baltice.

In cadrul vizitei sale in Franta, premierul Putin a avut convorbiri cu omologul sau Francois Fillon, a avut un mic dejun cu fostul presedinte Jacques Chirac, dar nu s-a intilnit cu presedintele Nicolae Sarkozy, si nici cu ministrul apararii sau de externe.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG