Linkuri accesibilitate

"Lista" lui Marian Lupu pentru PCRM


Igor Boţan
Igor Boţan

Şi vizita deloc întîmplătoare la Chişinău a Benitei Ferrero-Waldner

Igor Boţan: Si propunerea de modificare a Constitutiei, sau de adoptare a noii Constitutii, si zisa “mafia a carnii”, si propunerea de a se interzice simbolurile comuniste, si multe alte lucruri ne arata ca asupra Partidului comunistilor se exercita presiuni foarte importante.

Vasile Botnaru: Iar Marian Lupu vine prin urmare cu “lingura de miere”?

Igor Boţan: Da, el vine cu “lingura de miere” dupa ce a fost la Moscova de doua ori, a participat la congresul partidului de guvernamint din Moscova, aratind ca PCRM eventual daca se lanseaza intr-o campanie electorala noua, nu va mai avea suportul Moscovei. Iar in consecinta electoratul moldovean cu simpatii fata de Rusia ar putea sa isi schimbe destul de semnificativ simpatiile fata de Partidul comunistilor. In acelasi timp, contextul arata ca la Chisinau nu intimplator a venit Comisarul European Benita Ferrero-Waldner cu un mesaj extrem de incurajator. Fiindca doamna Ferrero-Waldner s-a referit si la necesitatea unei cooperari foarte strinse intre coalitia de guvernare si Partidul comunistilor. Deci tocmai in acest context vine Marian Lupu cu aceasta propunere intrunid 12 puncte.

Vasile Botnaru: Cine ar trebui sa cedeze mai mult, cei de la putere sau cei din opozitie, judecind dupa sfaturile europene?

Igor Boţan: Mesajul este ca trebuie sa se ajunga la un numitor comun, trebuie sa fie deblocata alegerea sefului statului, beneficiile opozitiei fiind apararea intereselor acesteia si o munca de comun acord cu coalitia de guvernamint in vederea integrarii europene cu sustinere financiara, politica si de alta natura, inclusiv in domeniul legat de solutionarea conflictului transnistren. Fiindca presiunile pe care le face alianata asupra Partidului comunistilor sint atit de puternice, ar fi o aventura nejustificata blocarea alegerilor. Si deja am sesizat asa, usurel, ca intransigenta liderilor PCRM a inceput sa se topeasca. Iar miza este cea pe care a enuntat-o deputatul Igor Corman la conferinta organizata de Fundatia Adenauer aici la Chisinau, acum trei saptamini: Republica Moldova are minunata sansa de a deveni cel mai sustinut si cel mai promovat partener al Uniunii Europene in cadrul Parteneriatului Estic. Lucru care ar favoriza tara noastra imens.

Vasile Botnaru: Daca analizam, conventional vorbind, “lista lui Marian Lupu”, ce poate sa fie ademenitor acolo pentru comunisti?

Igor Boţan: In propunerile lui Marian Lupu pentru comunisti nu exista practice nimic nou. Toate lucrurile pe care le mentioneaza domnia sa sint deja fixate ori in Constitutie, ori in legislatia electorala sau chiar au fost practicate dupa alegerile din 2005.

Vasile Botnaru: Asta insemnind ca PCRM, atunci cind comunistilor eventual li se vor leza drepturile, vor putea sa faca apel la garantul acestor norme legislative existente?

Igor Boţan: Cred ca acesta este un aspect. Doi, Marian Lupu din eventuala functie de sef al statului va avea pirghii destul de puternice pentru a influenta intreaga viata publica. Sa nu uitam ca dupa eventuala deblocare a alegerii sefului statului configuratiile politice se pot schimba ad hoc. Lucru putin probabil dar nu poate fi scos din calcule. Raminind lider al Partidului Democrat, Marian Lupu pina la o anumita limita poate sa isi permita sa faca astfel de promisiuni care nu tin de competentele sefului statului. Dar in calitate de lider de partid poate initia anumite proiecte de legi sau anumite actiuni politice. Partidului comunistilor trebuie sa i se dea ceva cu care el sa isi justifice trecerea de la o pozitie intransigenta la una mai de cooperare pentru a evita blocajele in viitor.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG