Linkuri accesibilitate

Între criza morală şi cea cognitivă


Moldova Suverană deplînge starea relaţiilor dintre clasa politică şi cetăţean, Jurnal de Chişinău constată că elita politică nu pricepe în ce constă salvarea Moldovei

„De la “Planul Belkovsky” pina la „Dosarul 7 aprilie”. A fost revolutie sau tentativa de lovitura de stat?” - sună retoric pe prima pagină titlul unui articol din „Moldova Suverană”, în care autorul Teofil Kaminsky constată că R. Moldova parcurge la ora actuală cea mai profundă criză morala în raportul dintre clasa politică şi cetăţean, iar la baza acesteia, in primul rând, stau nefericitele evenimente din 7 aprilie si dilema alegerii preşedintelui ţării.

„Moldova Suverană” scrie că înainte de a se bucura pentru susţinerea financiară primită de la instituţiile europene, cetăţenii trebuie să ţină cont de povara pe care o vom suporta cind va veni ziua achitării datoriilor.

Tot „Moldova Suverană” insistă asupra unei declaraţii a politologului Walter Baier, coordonatorul Fondului european “Transform“, potrivit căruia Parlamentul European trebuie sa monitorizeze mai atent cum se respecta valorile democratice in R. Moldova.

În „Jurnal de Chişinău” Nicolae Negru face o remarcă despre elita politică moldovenească despre care spune că nu poate pricepe ceea ce le este clar demult unor politologi străini: salvarea RM este în revenirea ei ”acasă”, în România. Reunirea, într-o formă sau alta, scrie Negru, este inevitabilă fiindcă este firească. Când se va înţelelege lucrul acesta, datele sondajelor se vor schimba radical, aşa cum s-au schimbat cele referitoare la intenţiile de integrare europeană ale moldovenilor, se arartă convins autorul articolului din „Jurnal de Chişinău”.

Aşteptăm as-ul din mâneca lui Mihai Ghimpu, îşi intitulează Tatiana Corai editorialul din „Timpul”, în care explică de ce se impune cu orice preţ alegerea preşedintelui pe 7 decembrie.

Fostul Minister al Justiţiei a prejudiciat Bugetul de milioane de lei, scrie „Timpul” despre daune aduse bugetului de instituţiile statului pe vremea fostei guvernări comuniste. Printre respectivele instituţii, „Timpul” enumără şi Curtea de Conturi care ar fi ascuns nu doar infracţiunile comise de marii agenţi economici loiali fostei guvernări, ci şi tranzacţiile dubioase dintre unele firme cu renume îndoielnic şi instituţiile statului.

Ziarul bucureştean „Gardianul” informează că preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu, este a patra personalitate la nivel mondial, care primeşte certificatul onorific de la Moş Crăciun din Parcul Naţional de la Polul Nord, Statul Alaska, SUA. „Gardianul” subliniază că pentru prima data in ultimii 50 de ani, basarabenii vor sarbatori şi Naşterea Domnului pe stil nou, odată cu România.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG