Linkuri accesibilitate

04.12.99 - Andrei Pleşu pe "Firul Ariadnei"


Andrei Pleşu

"Tranziţia la noi este expresia unei căutări care nu se coagulează destul de repede"

„Firul Ariadnei” – o emisiune de Radu Călin Cristea

Invitatul emisiunii: Andrei Pleşu, ministru de externe al României

„Tranziţia este o poveste veche în România, nu s-a inventat după 1989. Sunt texte de la sfîrţitul veacului trecut, de la începutul veacului acesta care folosesc explicit termenul de tranziţie. Titu Maioerescu, de exemplu. Tranziţia la noi este expresia unei căutări care nu se coagulează destul de repede".

În opinia lui Andrei Pleşu, tranziţia este un termen prea vag, care ascunde multe realităţi diferite.

În anumite cazuri, tranziţia a trecut prea repede, este de părere Andrei Pleşu, care pune în această categorie „politicianismul” apărut odată cu pluripartitismul şi nu „cum ar fi firesc” la sfîrţitul unui proces laborios.

„Tranziţia este un interval, fără limite limpezi, în care căutarea este mai frecventă şi mai consistentă decât găsirea, în care lucrurile avansează fără un program limpede şi în care dorinţa de a rupe cu ceva este mai puternică decît intuiţia exactă a ţintei”.

La 10 ani de la revoluţie, remarcă Andrei Pleşu, românii descoperă cât de puternic a „lucrat comunismul asupra noastră” şi în ce „straniu acord interior ajunsesem să fim cu comunismul”. Un obstacol imens în calea reformelor.

Presa este una din instituţiile care merge prost, în „armonie” cu celelalte instituţii pe care le critică. „Nu poate să meargă bine o instituţie în ţară dacă celelalte sunt scadente. Presa este una din instituţiile care merg prost şi nu pentru că critică guvernul ci pentru că felul în care o face este superficial, monoton, lipsit de nuanţe, iresponsabil din punct de vedere al iradierii publice şi al proiectului naţional, şi histrionic într-o variantă de mâna a 2-a”.
XS
SM
MD
LG