Linkuri accesibilitate

O ofertă redactată în afara AIE şi un as scos din mînecă


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru despre iniţiativele lansate din sînul partidelor din actuala guvernare

Gheorghe Cojocaru: Cele 12 puncte ale lui Marian Lupu au stârnit dezbateri controversate în societate, mai puţin în mediul Partidului Comuniştilor, adresatul de fond al mesajului liderului Democrat. În legătură cu acest mesaj au ieşit la iveală câteva aspecte care dau de gândit: se pare că întreg conţinutul acestui apel la colaborare nu a fost supus unei discuţii prealabile în cadrul Alianţei şi că acesta ar reprezenta un punct de vedere al liderului Democrat, în care se regăsesc, bineînţeles, o serie de teze care sunt îmbrăţişate de Alianţă, în ansamblu, dar şi unele, între care cea cu privire la predarea istoriei, care nu întrunesc acceptul tuturor membrilor Alianţei. Prezenţa unor asemenea puncte pe listă are, se pare, menirea de a sublinia că Marian Lupu este înainte de toate candidatul Partidului Democrat şi apoi a Alianţei pentru Integrare Europeană.

Vasile Botnaru: Presupun ca vă referiţi la declaraţiile lui Dumitru Diacov care a subliniat cumva aceasta partajare.

Gheorghe Cojocaru: Într-adevăr, preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov a declarat că Marian Lupu este candidatul PD, iar pentru a demonstra acest lucru au şi fost avansate, după cum se vede, cele 12 puncte, redactate în afara coaliţiei de guvernare. Unii dintre membrii Alianţei s-au arătat chiar surprinşi de o asemenea abordare, la limita fair-play-ului, dar Alianţa are suficiente resurse pentru a depăşi acest episod.

Vasile Botnaru: Se poate oare deduce ca Partidul Democrat încearcă o tactică specială în raport cu Partidul Comuniştilor, dar şi cu colegii săi de Alianţă, pentru a culege, eventual, voturile necesare lui Marian Lupu ca sa ajunga în funcţia de şef al statului?

Gheorghe Cojocaru: Partidul Democrat încearcă să fie mai flexibil, încearcă să ţină cont şi de poziţia colegilor săi de Alianţă, dar şi de poziţia comuniştilor care i-au cerut să părăsească Alianţa dacă vrea să obţină sprijinul său politic. Liderii democraţi se confruntă cu o situaţie complicată, în care trebuie să manevreze de o manieră ameţitoare, dacă tind să obţină cele opt voturi din partea comuniştilor, necesare alegerii lui Marian Lupu. Această nouă tactică a Partidului Democrat, care tinde să nu repete eşecul alegerilor din noiembrie, induce nervozitate în mediul Alianţei şi o anumită nelinişte în societate în ceea ce priveşte coeziunea coaliţiei de guvernare. Nu cred, însă, că Partidul Democrat ar fi tentat să spargă cumva rândurile Alianţei, pentru că menţinerea Alianţei pentru Integrare Europeană, pe principiile care au fost aşezate la temeliile ei, este o sarcină prioritară, pentru că anume consolidarea Alianţei va permite, dacă nu la 7 decembrie, atunci, ulterior alegerea şefului statului într-un timp rezonabil, alegerea lui Marian Lupu în fruntea statului.

Vasile Botnaru: Apropo de aceasta procedura, Mihai Ghimpu a scos in sfirsti „asul său din mânecă”, ca sa folosim terminologia acreditata de presedintele Parlamentului afirmând că impasul politic actual poate fi depăşit prin adoptarea unei noi Constituţii in baza de referendum. Este această iniţiativă o soluţie salvatoare?

Gheorghe Cojocaru: Este un lucru bun că actuala guvernare are soluţii pentru diferite situaţii, că ştie să privească evoluţiile în perspectivă, dar pentru a duce la un bun sfârşit toate aceste intenţii şi iniţiative este nevoie de multă clarviziune politică, încredere în partenerii de coaliţie, tenacitate şi perseverenţă, pentru că, în caz contrar, asul preşedintelui din mânecă riscă să rămână doar un subiect pentru bancuri politice.
Previous Next

XS
SM
MD
LG