Linkuri accesibilitate

Dreptul la liberă circulaţie al latinilor


Întoarcerea monumentului Lupoaica română în faţa Muzeului de istorie de la Chişinău

In 2007 banii trimisi acasa de moldovenii care lucrau in strainatate reprezentau peste 36% din produsul intern brut. Cu criza, sumele au scazut masiv, dar totusi pe seama muncii lor a scazut in ultimii zece ani ponderea saraciei in Moldova: de la 80% in 1999 la aproximativ 25% in prezent – se arata intr-un reportaj publicat de Romania libera. In Italia, un lucru aparte este procentul foarte mare al basarabenilor cu studii superioare care indeplinesc munci necalificate: 26%, in conditiile in care 51% au absolvit macar un colegiu sau o scoala profesionala. Daca femeile se angajeaza cu precadere menajere in vestul Europei, barbatii merg la munca in Rusia, unde domeniul oferit este cel al constructiilor. Articolul Vioricai Stoiciu aminteste si solutia pasapoartelor bulgaresti. Un certificat de nastere fals, care te-ar cadorisi cu un parinte bulgar, se poate obtine pe piata neagra din Moldova cu 800-1000 de euro.

Acelasi cotidian, Romania libera, publica alte doua stiri despre Republica Moldova. Una se refera la aprobarea in guvernul american a programului Compact de asistenta economica pentru Moldova – un grant de 260 de milioane de dolari, menit sa stimuleze agricultura si transporturile. Cealalta stire citeaza declaratiile ministrului de interne de la Chisinau, care a cerut public scuze celor care au avut de suferit de pe urma incidentelor violente din aprilie. Victor Catan a prezentat masurile de angajare a raspunderii politiei fata de persoanele aflate in custodia ei, arata Romania libera.

In sfarsit, in Gardianul se scrie azi despre reuniunea ministrilor tarilor membre ale OSCE, la care ministrul moldovean de externe Iurie Leanca a cerut oficial Rusiei sa-si retraga trupele stationate in Transnistria. Momentul ar fi fost anume ales ca sa coincida cu Ziua Nationala a Romaniei si cu intoarcerea monumentului Lupoaica romana in fata Muzeului National de Arheologie si Istorie a Republicii Moldova. La aceasta ultima ceremonie, presedintele interimar Mihai Ghimpu si ambasadorul Italiei la Chisinau au vorbit despre latinitatea poporului moldovean. In numele ei, reprezentantul Italiei a promis sa sustina dreptul moldovenilor la libera circulatie in spatiul Uniunii Europene.
XS
SM
MD
LG