Linkuri accesibilitate

Campania electorală din România


Mircea Cărtărescu: " Cea mai mizerabilă din cîte a cunoscut ţara noastră"

Comunistii incep sa-si anunte sprijinul pentru Marian Lupu, in perspectiva celui de-al doilea tur ale prezidentialelor de la Chisinau, consemneaza Evenimentul zilei. Declaratia fara echivoc a lui Vladimir Ţurcan este cea citata mai intâi, dar se pomeneste si pozitia lui Victor Stepaniuc, care s-a pronuntat doar impotriva alegerilor anticipate.

Ziua publica mai mult decat o stire, articolul fiind intitulat „Comunistii moldoveni dau semne de tradare”. Despre pozitia lui Ţurcan se dau aici mai multe detalii, anume ca el va pleda in Comitetul Central al PCRM in favoarea lui Lupu, ca solutie de deblocare a crizei, dar si ca nu s-a hotarat ce va face daca Partidul Comunistilor nu-i va impartasi opinia.

Ziua se opreste mai in amanunt la varianta alegerilor anticipate, aratand ca mai bine de jumatate dintre moldoveni nu-si doresc asa ceva. Sunt prezentate cifrele ale unui sondaj de opinie realizat recent, potrivit caruia partidele din Alianta pentru Integrare Europeana ar intruni 35% din voturi, iar comunistii – 33%. In acelasi grupaj apare ingrijorarea Ucrainei inaintea alegerilor din Moldova. Pentru Kiev, este vital ca Moldova sa ramana un stat independent, intrucat alternativa - si anume refacerea Romaniei Mari – ar insemna o amenintare directa la unitatea Ucrainei – a sustinut candidatul la presedintia Ucrainei, Serghei Tighipko, citat de ziarul Ziua.

Ziarul Adevarul scrie despre scandalul care s-ar fi iscat in Parlamentul de la Chisinau dupa ce presedintele acestui for, Mihai Ghimpu a cerut scuze in mod oficial Romaniei pentru actiunile intreprinse de fosta guvernare comunista. Schimbul de replici dintre deputatul comunist Victor Stepaniuc si Mihai Ghimpu, precum si masurile luate de cel din urma pentru constituirea unei comisii de revizuire a Constitutiei figureaza de asemenea in Adevarul.

In presa de la Bucuresti, se vorbeste astazi despre spaima de Partidul Social Democrat. Ioana Lupea scrie un editorial pe aceasta tema pentru Evenimentul zilei. Alaturi, Mircea Cartarescu defineste atmosfera ultimelor saptamani politice din Romania. Citam: „nu cred că mai există nehotărâţi în urma celei mai mizerabile campanii electorale pe care-a cunoscut- o ţara noastră vreodată”.
XS
SM
MD
LG