Linkuri accesibilitate

Comuniştii boicotează din nou alegerea preşedintelui ţării


Marian Lupu
Marian Lupu

Şeful interimar al statului trebuie să dizolve Parlamentul, lucru care nu se poate întâmpla mai devreme de vara anului viitor

Alegerea lui Marian Lupu la funcţia de preşedinte a eşuat şi la scrutinul repetat. Singurul candidat înaintat de AIE a acumulat 53 de voturi ale majorităţii parlamentare din 61 necesare. Fracţiunea comuniştilor nu a participat la vot, părăsind sala de şedinţe după ce şi-a anunţat refuzul categoric de a-l vota pe Marian Lupu, decizie adoptata ceva mai devreme in plenara CC al PCRM convocata azi dimineaţă. Chiar daca esuarea celei de-a doua tentative deschide calea spre alegeri parlamentare anticipate, liderii AIE se declara convinsi că vor reuşi să guverneze, iar spicherul Mihai Ghimpu s-a arătat încrezător că Marian Lupu va deveni oricum sef de stat.

Nou eşec la alegerea repetată a preşedintelui
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:05 0:00


Alegerea lui Marian Lupu părea a fi posibilă înainte de inceperea sedintei speciale a legislativului. Si asta pentru ca in fractiunea comunistilor parea sa se fi produs o scindare. Iata ce a declarat presei deputatul Victor Stepaniuc: „Hotărârea plenarei CC o greşeală. O greşeală mare, care numaidecât o să aducă prejudicii şi partidului, şi statului RM. Este un moment de cotitură fiindcă trebuie să vedem perspectivele ţării, perspectivele economice ale RM şi sunt foarte complicate. Analizele făcute de partid au fost greşite.”

Boicotorii joviali
Un dram de optimism a indus si discursul lui Marian Lupu care le-a dat de înţeles deputaţilor comunişti care l-ar fi votat ca li s-ar face loc fara ezitare în rândurile PD. Asteptarile le-a spulberat insa lidera fracţiunii PCRM, Maria Postoico care a reiterat de la tribuna centrală motivele ce i-au determinat pe comunişti să respinga candidatura lui Marian Lupu: „Acestea sunt refuzul alianţei de la politica social-activă realizată în ţară în ultimii opt ani, atacurile majorităţii parlamentare asupra principiilor şi tradiţiilor democratice înrădăcinate în ţara noastră, oprimarea presei, urmărirea persoanelor pe motive politice şi în special tendinţa deschisă de a distruge bazele statului nostru.”

Înaintea de a se anunta procedura de alegere a preşedintelui, deputaţii comunişti s-au retras în sala fracţiunii, lasindu-i doar pe membrii comisiei sa participe in calitate de distribuitori de buletine de vot. După votare, Preşedintele comisiei pentru alegerea şefului statului, Ion Pleşca a anunţat că Marian Lupu a obţinut 53 de voturi.

Deputaţii AIE şi-au exprimat dezamăgirea în legătură cu eşuarea alegerii preşedintelui, dar s-au arătat în acelaşi timp încrezători că vor reuşi să guverneze eficient ţara în perioadă de criză politică şi economică. Premierul Vlad Filat, lider al PLDM: „Să nu creadă cumva că prin această acţiune de astăzi va face ca noi să nu continuăm, dar cu o intensitate şi cu o credinţă şi mai mare în implementarea angajamentelor care ni le-am asumat.Eu sunt absolut sigur că şi partenerii noştri externi vor da apreciere care urmează să fie dată în această situaţie în care am ajuns să fim şi prin sprijin direct ne vor crea acele condiţii ca împreună să realizăm cele propuse. Va fi o perioadă complicată, însă aceasta urmează să ne facă să fim şi mai responsabili, şi mai hotărâţi în ceea ce facem.”

Liderii AIE au făcut apel la unitate, iar deputatul PD Dumitru Diacov a declarat că o noua încercare a comuniştilor de a dezbina AIE iar a suferit eşec: „Eu am participat la multe discuţii în această perioadă şi n-am făcut secret acest lucru. Dar am făcut totuşi un secret şi n-am spus până astăzi că comuniştii prin intermediul PD au vrut să revină la putere. Au cerut dizolvarea Alianţei, au cerut trimiterea în demisie a guvernului neîntârziat, dacă nu astăzi, mâine, demisia preşedintelui parlamentului şi aşa cum am spus revenirea la funcţiile importante a PCRM. Şi eu vreau să vă spun că a fost o ispită pentru PD şi pentru domnul Lupu şi eu mă mândresc cu faptul că domnul Lupu a rezistat acestei ispite.”

La rândul lor comuniştii se arata increzatori ca unitatea lor nu va fi fisurata de tabara puterii. Deputatul Iurie Muntean: „Noi, PCRM azi am arătat două lucruri – puterea noastră şi demnitatea. Ceea ce s-a întâmplat azi, a marcat ultima zi a aşa-numitei AIE, care cu adevărat niciodată nu a existat pentru că chiar şi azi nu au fost în stare să demonstreze unitate şi să recunoască că pentru Marian Lupu au fost doar 52 de voturi. Buletinele urmau să nu conţină careva simboluri în afară de cele care erau acolo. Unul a fost marcat cu cruce. Al 53-lea buletin de vot urma să fie recunoscut nevalabil pentru că a fost întocmit contrar procedurii.”

Potrivit legii, după eşuarea alegerilor prezidenţiale repetate, şeful interimar al statului trebuie să dizolve Parlamentul, lucru care nu se poate întâmpla mai devreme de vara anului viitor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG