Linkuri accesibilitate

Scenariul Belkovski dezbătut în "Gardianul"


"Cotidianul" - un ziar de vînzare

Ziarul Gardianul publica o un scenariu privind viitorul relatiei moldo-romane, atribuit politologului rus Stanislav Belkovski. In opinia lui, unirea Moldovei cu Romania ramane practic singura solutie pentru cea dintai, care nu va mai avea beneficiul unui context ca acela care a dus Cipru in Uniunea Europeana. Pretul va fi insa piparat: renuntarea la Transnistria, pentru ca “Romania Mare nu are nevoie de o Cecenie”. Potrivit demonstratiei din Gardianul, Romania ar putea fi prima tara care sa recunoasca independenta Transnistriei, in schimbul alipirii Moldovei. Ramane de vazut daca Transnistria accepta o asemenea varianta, stiut fiind ca ar prefera sa intre in componenta Rusiei. Gardianul pune in pagina si nelinistea Ucrainei in fata unui asemenea scenariu, o neliniste exprimata, potrivit ziarului, de candidatul la presedintia ucraineana, Serghei Tighipko. Moldova trebuie mentinuta cu orice pret ca stat, altfel revine in actualitate problema teritoriilor care au fost candva intre granitele romanesti iar acum fac parte din Ucraina.

Presa de la Bucuresti incepe sa se dezmeticeasca dupa campania electorala. Pe de o parte, unele publicatii isi reevalueaza pozitia – cazul ziarului Evenimentul zilei -, pe de alta parte se anunta inchideri de ziare, transferuri de proprietate, restrangeri de activitate in media si, nu in ultimul rand, darea in consemn la frontiera a lui Sorin Ovidiu Vantu, proprietarul trustului realitatea Catavencu.

Evenimentul zilei a avut un moment in care s-a gandit mai putin la cititor. Pentru toate aceste am platit si platim”, scrie Vlad Macovei in editorialul ziarului. El afirma si ca “in acest moment exista o strategie coerenta de a incerca sa ne raportam tot timpul la cititor, la ceea ce il intereseaza sau doreste sa citeasca intr-un ziar de referinta”.

Acelasi ziar, Evenimentul zilei, da detalii despre suspendarea finantarii lui Sorin Ovidiu Vantu pentru ziarul Cotidianul, care urmeaza sa fie vandut. Directorul actual al publicatiei, Cornel Nistorescu se ofera sa-l cumpere si stabileste si pretul: 100.000 de euro. Ziarele Ziua si Gardianul, care s-ar afla de asemenea in zona de influenta a lui Vantu, au probleme financiare severe, se mai arata in Evenimentul zilei.
XS
SM
MD
LG