Linkuri accesibilitate

Sofia: referendum privind buletinul de ştiri în turcă al televiziunii publice


Opoziția și ONG-urile se întreabă dacă aceasta este principala problemă cu care se confruntă Bulgaria

Grupul parlamentar al ultranaționaliștilor din partidul „Ataca” a introdus în parlament 48 de semnături de deputați necesare pentru inițierea procedurii de referendum – primul în ultimii 60 de ani. Tema propusă: să fie sau nu știri în limbile minorităților în mediile electronice de stat. Este vizat într-un mod concret buletilul de știri în limba turcă, pe care primul program al televiziunii naționale îl emite în zilele lucrătoare la ora 16.10.

În mod surprinzător, inițiativa ultranaționaliștilor a fost sprijinită de primul ministru Boiko Borisov, care a participat împreuna cu președinta parlamentului Țețka Țaceva la o conferință de presă împreună cu liderul partidului „Ataca” Volen Siderov. Borisov însă a refuzat să răspundă la întrebarea dacă partidul său nu dorește știri în limbă turcă. El a spus că drepturile și libertățile minorităților vor fi respectate dar populația majoritară nu trebuie să se simtă prost că nu înțelege ce se vorbește la televiziunea națională. Musulmanii trebuie să știe că referendumul nu este îndreptat împotrivă lor. În alte țări europene au fost organizate referendumuri similare.

Siderov la rîndul său a declarat că scoaterea acestor buletine din programul mediilor de stat nu va însemna că Bulgaria își va retrage semnatura sub Convenția pentru apararea minorităților. El a adăugat că și așa aceste buletine nu sînt urmărite de telespectatorii turci, după cum arată mai multe anchete.

Primele reacții ale societății civile sînt contradictorii. Anchetele arată că majoritatea telespectatorilor bulgarî nu doresc buletine de știri în turcă. Opoziția și ONG-urile însă se întreabă dacă aceasta este principala problemă cu care se confruntă acum Bulgaria. UFD a lansat ideia organizarii unui referedum pro sau contra centralei atomoelectrice "Belene". Liderii democratilor au pus neoficial problema dece GHERB se comportă de parcă ultranaționaliștii îi sunt parteneri la guvernare.
XS
SM
MD
LG